Ανεξάρτητα από την ηλικία, την προηγούμενη εμπειρία ή τη φυσική σας κατάσταση, δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε Pilates. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί γύρω από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σώματός σας.

Οφέλη του Pilates για ηλικιωμένους

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με Pilates σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για τη φυσική κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης και είναι καλύτερο να εργαστείτε με personal trainer αν έχετε ανησυχίες για την υγεία σας.

Η εύρεση ενός μαθήματος συγκεκριμένα για ηλικιωμένους ή η προπόνηση με έναν personal trainer μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε την πρόοδό σας και να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη του Pilates, χωρίς να πιέσετε τον εαυτό σας περισσότερο από όσο χρειάζεται ή αντέχετε.

Αυτά είναι συνοπτικά τα άλλα οφέλη που μπορεί να έχει για εσάς το Pilates όσο μεγαλώνετε.

Βελτιώνει την οστική πυκνότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Pilates μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η διατήρηση της οστικής σας πυκνότητας όσο μεγαλώνετε είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης. Η αύξηση της οστικής πυκνότητας μέσω γυμναστικής με βάρη είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της οστικής φθοράς - και οι ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις είναι μεγάλο κομμάτι μιας προπόνησης Pilates.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Η κακή ευθυγράμμιση και το καμπούριασμα μπορεί να οφείλονται τόσο σε απώλεια οστικής πυκνότητας, όσο σε κακές συνήθειες του τρόπου ζωής. Το καμπούριασμα όμως προκαλεί συμπίεση στις αρθρώσεις αλλά και στα εσωτερικά όργανα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για πόνο, ειδικά στα πιο ηλικιωμένα σώματα. 

Βελτιώνει την ισορροπία

Η καλή ισορροπία είναι απαραίτητη ακόμα και για τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Η απώλεια δύναμης και κινητικότητας, μαζί με το καμπούριασμα, μπορεί να κάνει το άτομο να φοβάται να κινηθεί ελεύθερα, λόγω μιας πιθανής πτώσης. Πέρα από το χειρότερο επίπεδο ζωής, αυτό μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστο και για την ψυχική υγεία του ατόμου. Ένα πρόγραμμα Pilates θα ενισχύσει τη δύναμη και τη σταθερότητα και επίσης θα βελτιώσει την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

Βελτιώνει την κινητικότητα

Η κινητικότητα είναι η ισορροπία δύναμης και ευελιξίας που επιτρέπει ένα πλήρες και ελεγχόμενο εύρος κίνησης. Η δύναμη από μόνη της μπορεί να σας αφήσει σφιχτούς, άκαμπτους και επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Η ευελιξία από μόνη της μπορεί να αφήσει το ηλικιωμένο σώμα χωρίς υποστήριξη και επίσης επιρρεπές σε τραυματισμούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι προσεκτικές, ελεγχόμενες κινήσεις του Pilates είναι ιδανικές για την οικοδόμηση δύναμης και καλύτερης στήριξης, όπως και για τη βελτίωση του εύρους κίνησης στις αρθρώσεις. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευκολία κίνησης σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

Βελτιώνει τη διάθεση

Το Pilates είναι μια ενσυνείδητη πρακτική που βασίζεται στην παρακολούθηση της αναπνοής σε συνδυασμό με την κίνηση. Η εστίαση στην αναπνοή χτίζει την αυτογνωσία και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.Μελέτες έχουν δείξει ότι το Pilates μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία, μειώνοντας τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Μειώνει τον πόνο στην πλάτη

Το Pilates σάς βοηθάει να χτίσετε περισσότερη δύναμη στον κορμό σας. Αυτό σημαίνει πως η πλάτη σας θα έχει καλύτερη στήριξη, η σπονδυλική σας στήλη θα είναι σε πιο σωστή θέση και τα εσωτερικά σας όργανα δεν θα συμπιέζονται. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρόνιου πόνου στην πλάτη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα