Η ποδηλασία είναι από τις πιο δημοφιλείς μορφές αερόβιας γυμναστικής, καθώς καίει θερμίδες ενώ δυναμώνει τους μύες των ποδιών. Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο για διασκέδαση και άσκηση, και άλλοι μπορεί να περνούν ολόκληρες ώρες, χρησιμοποιώντας το για κάθε μετακίνησή τους. Υπάρχει, όμως, μια άσχημη παρενέργεια της ποδηλασίας για τους άντρες, και αυτή είναι η στυτική δυσλειτουργία. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς ακριβώς συνδέονται αυτά τα δύο, αλλά και αν μπορούμε να ελαττώσουμε το ρίσκο μας, χωρίς να θυσιάσουμε την καθημερινή μας γυμναστική.

Πώς επηρεάζει η ποδηλασία την στύση;

Όταν καθόμαστε στη σέλα του ποδηλάτου για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ασκείται πίεση στο περίνεο, την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο όσχεο και τον πρωκτό. Το περίνεο έχει πολλές αρτηρίες και νεύρα που παρέχουν στο πέος οξυγονωμένο αίμα. Για να υπάρχει στύση, τα νεύρα του εγκεφάλου στέλνουν ερεθίσματα στο πέος, αυξάνοντας την ροή του αίματος προς αυτό. Οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει με τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής μπορεί να δημιουργήσει στυτική δυσλειτουργία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ερευνητές ανακάλυψαν πως κάποιοι ποδηλάτες αναπτύσσουν βλάβη στο γεννητικό νεύρο – το κύριο νεύρο του περινέου – όπως και στη γεννητική αρτηρία, η οποία στέλνει αίμα στο πέος. Οι άνδρες που περνούν αρκετή ώρα πάνω στο ποδήλατο αναφέρουν αισθήματα μουδιάσματος στην περιοχή, όπως και δυσκολίες στην επίτευξη στύσης. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η στυτική δυσλειτουργία ξεκινά όταν οι αρτηρίες και τα νεύρα πιάνονται ανάμεσα στην στενή σέλα του ποδηλάτου και στο ηβικό οστό.

Πώς θα ελαττώσουμε τον κίνδυνο;

Με μερικές αλλαγές, μπορούμε ακόμα να κάνουμε ποδήλατο, χωρίς να έχουμε προβλήματα στην σεξουαλική μας ζωή.

  • Μπορούμε να αλλάξουμε την στενή σέλα με μία μεγαλύτερου πλάτους, με πιο παχύ μαξιλαράκι που στηρίζει το περίνεο. Επίσης, προτιμούμε τις σέλες που δεν έχουν “μύτη” μπροστά, και έχουν σχετικά τετράγωνο σχήμα, για να ελαττώσουμε την πίεση.
  • Χαμηλώνουμε το πηδάλιο. Όταν σκύβουμε προς τα εμπρός, ανυψώνεται η πίσω πλευρά μας από το κάθισμα, και ασκείται λιγότερη πίεση στο περίνεο.
  • Φοράμε ειδική φόρμα ποδηλασίας, με επιπλέον ενίσχυση, για περισσότερη προστασία.
  • Αν βρισκόμαστε στο ποδήλατο για πολλές ώρες, προσπαθούμε να τις ελαττώσουμε, αν είναι δυνατόν. Αν δεν μπορούμε, πρέπει τουλάχιστον να φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά διαλείμματα. 
  • Αν κάνουμε ποδηλασία σαν μορφή αερόβιας γυμναστικής, μπορούμε να κάνουμε εναλλαγές. Κάποιες μέρες μπορούμε να κάνουμε jogging, κολύμβηση ή κάποια άλλη μορφή αερόβιας, και η ποδηλασία μπορεί να είναι μέρος ενός πιο ολοκληρωμένου προγράμματος άσκησης.

Αν νιώσετε πόνο ή μούδιασμα στην περιοχή του περινέου, θα ήταν καλό να μην ανεβείτε στο ποδήλατο για λίγες μέρες.

Τι μπορώ να κάνω αν πάσχω από στυτική δυσλειτουργία;

Παρ’ όλο που η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, τις περισσότερες φορές, όταν προκαλείται από την ποδηλασία, μπορεί να διαρκέσει από αρκετές βδομάδες, μέχρι και μήνες. Η εύκολη λύση είναι να ελαττώσουμε την ποδηλασία, ακόμα και να την σταματήσουμε.

Αν έχουν περάσει αρκετοί μήνες και αντιμετωπίζουμε ακόμα προβλήματα, μάλλον πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα που δεν έχουμε ακόμα καταλάβει και η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα συμπτώματά του. Ανάλογα με το τι προκαλεί το πρόβλημα, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα, τα οποία ενισχύουν την ροή του αίματος προς το πέος, ώστε να υπάρχει στύση. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία δεν είναι κατάλληλα για άτομα με πολύ υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, παθήσεις του συκωτιού ή των νεφρών, και ειδικά για τα άτομα που παίρνουν νιτρικό άλας για τους πόνους στο στήθος.

Δεν είναι ανάγκη, πάντως, να σταματήσετε την ποδηλασία. Μπορείτε να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σας και στον τρόπο που χρησιμοποιείτε το ποδήλατο, και θα καταφέρετε να ελαττώσετε τον κίνδυνο. Ακόμα και αν αντιμετωπίσετε στυτική δυσλειτουργία, ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας και μπορείτε να επανέλθετε στα φυσιολογικά σας επίπεδα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024