Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Florida στην οποία συμμετείχαν 2.500 εθελοντές ηλικίας 70-79 ετών μελέτησε την επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ για πεντέμιση χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που προσλάμβαναν 1 έως 7 ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα είχαν 29% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθειες σε σχέση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερο από 1 ποτήρι αλκοόλ την εβδομάδα ή δεν κατανάλωναν αλκοόλ ποτέ.

Επιπλέον, οι άνδρες που κατανάλωναν αλκοόλ είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή πάθηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής συμφωνούν με αυτά προγενέστερων, αν και υπάρχουν έρευνες που δεν έχουν δείξει ευεργετικές ιδιότητες από την ήπια κατανάλωση αλκοόλ.

Αντίθετα με τα αποτελέσματα στους άνδρες, η ίδια μελέτη δεν έδειξε πλεονεκτήματα από την ήπια κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες. Η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ (2-3 ποτήρια τον μήνα) φάνηκε να είναι ιδανική για την υγεία των γυναικών.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη μελέτη, όπως και πληθώρα άλλων επιστημονικών μελετών κατέδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ (πάνω από 7 ποτά την εβδομάδα) αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου γενικότερα.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι θερμίδες που προέρχονται από το αλκοόλ είναι κενές θερμίδες, καθώς δεν προσλαμβάνονται βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Εξάλλου, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει τη νεφρική και την ηπατική λειτουργία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και έχει συνήθως σαν συνέπεια την αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Συνεπώς, η κατανάλωση πάνω από 5 έως 7 ποτών την εβδομάδα αντενδείκνυται.

Συμπερασματικά, η συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ ανέρχεται στα 5 έως 7 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και στα 2 έως 3 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες. Να αναφέρουμε ότι ως 1 ποτό ορίζονται τα παρακάτω:

  • 240 ml μπύρας
  • 120 ml κρασιού
  • 50 ml ποτού μέτριας περιεκτικότητας σε αλκοόλ
  • 30 ml ποτού υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’