Γράφει η Παπαδογιάννη Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η διατροφή, καθώς ο οργανισμός της γυναίκας παρουσιάζει περισσότερες απαιτήσεις.
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και στην εξασφάλιση της υγείας της ίδιας της μητέρας.
Τα βασικότερα διατροφικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάζεται η προσοχή μιας γυναίκας, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η κάλυψη των αναγκών της σε ενέργεια (θερμίδες), πρωτεΐνη, καθώς και στην επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων.
Επίσης, ενδείκνυται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, για την επαρκή πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, πάντα υπό την επίβλεψη του γυναικολόγου ή του ειδικού διαιτολόγου.
Από τους πρώτους μήνες της κύησης, το πρώτο συμπλήρωμα που δίδεται στην μέλλουσα μητέρα είναι το φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, ενώ είναι γνωστό και ως Β9.
Έχει θεμελιώδη ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση και τη φυσιολογική λειτουργία του DNA. Επιπλέον, είναι απαραίτητο στην παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, ενώ παράλληλα συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος ακόμα και μήνες πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γεννήσεις και περιορισμένη ανάπτυξη του νεογνού.
Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι αν η λήψη φυλλικού οξέος ξεκινήσει πριν από τη σύλληψη και στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, προλαμβάνονται ανωμαλίες διάπλασης του νευρικού σωλήνα, όπως ο ατελής σχηματισμός του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης ή των δομών που τα περικλείουν.
Η ιδανική ποσότητα που συνίσταται από τους ειδικούς σε όσες βρίσκονται στο στάδιο της προσπάθειας για τεκνοποίηση ή ήδη κυοφορούν είναι τα 400μg φυλλικού οξέος την ημέρα. Σημαντικές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, όσπρια, συκώτι, πορτοκάλια, παντζάρια, καθώς και εμπλουτισμένα δημητριακά.
Παρόλα αυτά όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνο η διατροφή δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες στην αρχή της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότεροι γυναικολόγοι χορηγούν στις εγκυμονούσες συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.
Η καλή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική, τόσο για την ανάπτυξη του μωρού, όσο και για την υγεία της μητέρας. Ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσετε μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή, κάνοντας μερικές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.
Πηγές:
www.nutrimed.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια