Υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας ενός διαιτολογίου καθημερινά, αρκεί με απλούς τρόπους να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις επιλογές μας και να αντικαταστήσουμε συστατικά και τρόφιμα που επιλέγουμε, με άλλα που μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια υγιεινότερη επιλογή. Ας δούμε μερικές από αυτές τις αλλαγές που εύκολα μπορεί κάποιος να κάνει στην πράξη:
- Πλήρη γαλακτοκομικά (γιαούρτι και γάλα) με αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών: Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε λιπαρά ζωικής προέλευσης που επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την καλή υγεία της καρδιάς μας, αλλά και τον έλεγχο του βάρους μας. Εύκολα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με τα αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών, και στο πρωινό μας, αλλά και στην παρασκευή γλυκών.
- Τυριά πλούσια σε λιπαρά με αντίστοιχα σε χαμηλά: Το τυρί αποτελεί πολλές φορές βασικό συστατικό στα γεύματα και στα σνακ μας, αν σκεφτεί κανείς ότι συνοδεύει όλα τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά της μεσογειακής κουζίνας, τις περισσότερες σαλάτες, καθώς και παραδοσιακές πίττες ή σάντουιτς που μπορεί να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Αντικαταστήστε το με γευστικά τυριά χαμηλών λιπαρών που δίνουν πολύ λιγότερες θερμίδες, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε το βάρος και τα επίπεδα των λιπαρών σας χαμηλά, αλλά να μην στερείστε και τη γεύση του τυριού.
- Ζωικό βούτυρο – ελαιόλαδο: Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, γιατί φαντάζομαι ότι η σύγκριση είναι προφανής, καθώς η αντιοξειδωτική δράση του ελαιόλαδου, σε συνδυασμό με την αντικαρκινική του δράση δεν επιδέχεται σύγκρισης με το ζωικό βούτυρο, που μπορεί κάποιοι να επιμένουν να το προτιμούν στην παρασκευή των γλυκών τους, αλλά το διατροφικό κόστος θα έπρεπε να γέρνει στην ζυγαριά τους, έναντι της γεύσης.
- Ζάχαρη – μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό μας και όπου αυτό είναι εφικτό, καλό θα ήταν να αντικαθιστά τη ζάχαρη η οποία δεν προσφέρει παρά μόνο τις λεγόμενες «κενές θερμίδες» δηλαδή μόνο ενέργεια χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό. Το μέλι μπορεί να προστεθεί σε πολλά ροφήματα, αλλά ακόμη και στα φρούτα ή τα γλυκά μας.
- Φυσικοί χυμοί – Χυμοί εμπορίου με ζάχαρη: Όσο αυτό είναι εφικτό καλό θα ήταν να επιλέγουμε φυσικούς χυμούς για να συνοδεύουμε το πρωινό μας ή όποιο άλλο γεύμα της ημέρας είναι εφικτό, και μάλιστα όχι σουρωμένους ώστε να λαμβάνουμε και τις μέγιστες φυτικές ίνες από αυτούς αν είναι εφικτό. Αντίθετα οι έτοιμοι χυμοί εμπορίου είναι τις περισσότερες φορές φορτωμένοι με ζάχαρη και επιπλέον είναι αρκετά αραιωμένοι, και σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνονται ποιοτικά.
- Μαγιονέζα – Γιαούρτι: Πολλές βάσεις για σάλτσες στις σαλάτες έχουν σαν βάση αυτά τα δύο συστατικά. Καλό θα ήταν να ρωτάμε πριν παραγγείλουμε μια έτοιμη σαλάτα σε ένα εστιατόριο ή σε μια καφετέρια και αν είναι εφικτό να αποφεύγουμε τη μαγιονέζα η οποία είναι πλούσια σε λιπαρά κακής ποιότητας και να επιλέγουμε μια σως με βάση το γιαούρτι που μπορεί να είναι το ίδιο γευστική αλλά ασυναγώνιστα πιο ποιοτική επιλογή.
- Δημητριακά πρωινού – Νιφάδες βρώμης: Τα δημητριακά πρωινού δεν λέμε ότι είναι κακή επιλογή, απλά τις περισσότερες φορές αν δεν προσέξουμε καλά τις ετικέτες μπορεί να είναι πλούσια σε ζάχαρη και να μας επιβαρύνουν σε κενές θερμίδες. Προτιμείστε και κάποιες φορές τη βρώμη που είναι λιγότερο επεξεργασμένο προϊόν, βράζοντάς τη με το γάλα σας ή προσθέστε την στο γιαούρτι. Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα μας παράλληλα.
- Φρέσκα φρούτα – Αποξηραμένα φρούτα: Τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ καλύτερη επιλογή ποιοτικά, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό και μπορούν εύκολα να μας προκαλέσουν τον πολυπόθετο κορεσμό. Από την άλλη, τα αποξηραμένα φρούτα δεν αποτελούν κακή επιλογή, αρκεί να μην έχουν παρασκευαστεί με προσθήκη ζάχαρης. Θέλει προσοχή, αναγνωρίστε εκείνα που είναι φυσικά και εκείνα που έχουν ζάχαρη διαβάζοντας την ετικέτα ή ρωτώντας στο μαγαζί που θα είστε. Έχει μεγάλη διαφορά ποιοτικά και η κρυμμένη ζάχαρη είναι κάτι που καλό είναι να το αποφεύγουμε.
- Μαύρη σοκολάτα – σοκολάτα γάλακτος: Οι διαφορές δεν είναι στο ενεργειακό περιεχόμενο όσο στην ποιότητα της κάθε σοκολάτας. Η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και παράλληλα περιέχει διπλάσια ποσότητα σε μαγνήσιο και τριπλάσια σε ασβέστιο σε σχέση με την απλή σοκολάτα, κάτι που την καθιστά καλύτερη διατροφικά επιλογή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές