Του Θεόδωρου Λευθερούδη, Εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής

Από το Σεπτέμβριο του 1989 έως το 2004 το Εκκλησιαστικό γυμναστήριο της Περαίας Θεσσαλονίκης ασχολείται με την πρόληψη των πόνων της μέσης. Το 2004 ιδρύθηκε ο Επιμορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Δήμου Θερμαϊκού Ε.Α.Σ.Δ.Θ. για τη συνέχιση επίτευξης στόχων του Εκκλησιαστικού γυμναστηρίου. Ειδικά προγράμματα και στοχευμένες ασκήσεις προλαμβάνουν τους πόνους στον αυχένα, την πλάτη και την οσφυϊκή μοίρα.


Η σωστή χρησιμοποίηση του σώματος στην καθημερινότητα αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σύλλογό μας έχουμε άτομα που γυμνάζονται επί 15 χρόνια (τρεις φορές την εβδομάδα) με σκολίωση και δυο κήλες στην πλάτη. Μαθαίνουμε πώς να σκύβουμε, πώς να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, να πλενόμαστε στη βρύση, να καθόμαστε στην καρέκλα, να απλώνουμε ρούχα κ.λ.π.

 

Η σωστή και σταδιακή ενδυνάμωση των κοιλιακών, ραχιαίων και γλουτιαίων κατά περίπτωση είναι πρωτίστης σημασίας για τους πάσχοντες ασκούμενους. Η τεχνική της χαλάρωσης των μεσοσπονδύλιων δίσκων σε σχέση με την ενεργοποίηση των κοιλιακών και ραχιαίων είναι μια αρχή αντιμετώπισης του προβλήματος των πόνων της μέσης.


Το δυνατό σημείο της αντιμετώπισης των πόνων, είναι η συνεργασία που έχουμε με δυο ορθοπαιδικούς γιατρούς και μια ειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια. Είμαστε τρεις επιστήμονες που συνεργάζονται για να λύσουν δυναμικά και οριστικά το πρόβλημα. Γιατρός, φυσικοθεραπευτής και ειδικευμένος καθηγητής φυσικής αγωγής. Είναι μια αλυσίδα συνεργασίας. Ο καθένας στον τομέα του. Στην Ελλάδα δεν σεβόμαστε τις άλλες ειδικότητες. Ο γιατρός κάνει το γυμναστή, ο φυσικοθεραπευτής τον γιατρό και πάει λέγοντας.

  • Παρατηρώντας τα περιστατικά της Γερμανίας, δεν χρειάζεται να είσαι προφήτης ότι και στην Ελλάδα θα σημειωθούν τα ανάλογα. Πληροφορίες Ιατρικής σε γερμανική ιστοσελίδα για μαθητές Δημοτικού: Τα 2/3 του γερμανικού πληθυσμού υποφέρει από πόνους στη μέση, σύμφωνα με έρευνα ασφαλιστικού φορέα του Βερολίνου. ‘Τα παιδιά μας κινούνται πολύ λίγο! Σχεδόν τα μισά (48%), από 11 έως 14 ετών, υποφέρουν από προβλήματα (ορθοσωμίας) σωστής στήριξης-στάσης του σώματος. Το 44% των μαθητών της Τετάρτης τάξης διαμαρτύρεται ευκαιριακά. Ένα 8% εμφανίζει σταθερά πόνους στη μέση.’Οι πόνοι στη μέση αυξήθηκαν μέσα σε έξι χρόνια πάνω από το ¼. Αφορά κυρίως μαθητές. Εδώ αυξήθηκε ο αριθμός κατά 2/3. Σήμερα αφορά κάθε δεύτερο μαθητή. Η διάγνωση παιδιάτρων έδειξε ότι το 12% των ασθενών με προβλήματα ορθοσωμίας ήταν κάτω από 14 ετών. Πάνω από ¾ των περιπτώσεων αφορά ορθοσωμία η οποία δεν εμφανίστηκε από τη γέννησή τους, αλλά αποκτήθηκε στη συνέχεια. Το γεγονός ότι κάθε 5ο παιδί ήταν κάτω από 6 ετών, δείχνει ότι τα προβλήματα ξεκινούν από το Νηπιαγωγείο. 25 εκατομμύρια Γερμανοί υποφέρουν από τη μέση τους.
  • Τα ετήσια έξοδα περίθαλψης με τις ώρες εργασίας που χάνονται ανέρχονται στα 17 δισεκ. Ευρώ.
  • Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα 80%του γερμανικού πληθυσμού είχε ή θα έχει πόνους στη μέση στη διάρκεια της ζωής του.
  • Αφορά και αθλητές/ποδοσφαιριστές, όπου παίκτης της Βayern Muenchen εγχειρίστηκε το 2003 στη μέση.

Συνέπειες

  • Οικονομικές για τους ίδιους τους εργοδότες και το κράτος.
  • Αλλαγή ποιότητας ζωής.
  • Έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εγχειρήσεων
    Σκεφτείτε και υπολογίστε πόσοι άνθρωποι θα υποφέρουν (π.χ. 40 εκατομμύρια).
    Πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσουν (επί 50€ η επίσκεψη διάγνωσης=2 δις €).
  • Πόσες ώρες θα χάσουν από τη δουλειά τους.
  • Πόσο θα αλλάξει ο τρόπος (ποιότητα) ζωής τους.

Και γιατί όλα αυτά;

Αφού μπορούμε να προλάβουμε και να απαλλαγούμε από τις επίπονες διαδικασίες, εάν:

  • Προσέξουμε τις καθημερινές μας κινήσεις
  • Ρυθμίσουμε το καθημερινό άγχος
  • Ενδυναμώσουμε κοιλιακούς και ραχιαίους
  • Συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες και ενημερωθούμε για το πρόβλημά μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024