Του Δημήτρη Καραγεωργίου, Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Με ανησυχία παρακολουθούν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές τον διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό εισόδου στην φαρμακευτική αγορά πλαστών ή νοθευμένων φαρμάκων.
Τα τελευταία τρία χρόνια συμβαίνει κυριολεκτικά κοσμογονία στο χώρο της θεραπευτικής μες την ευρύτατη κυκλοφορία των ‘καινοτόμων’, όπως λέγονται, φαρμάκων, τα οποία είναι ακριβά για τις αντοχές των ασφαλιστικών συστημάτων.
Στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο μόνο, μπήκαν 1.800 νέα φάρμακα, με νέες φυσικά τιμές, πράγμα που ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πόσο νέα είναι τα φάρμακα αυτά και τι περισσότερο προσφέρουν σε σχέση με τα μέχρι τώρα κυκλοφορούντα και τι παρενέργειες θα βγάλουν. Αυτή η ανάλυση έχει ήδη ξεκινήσει.
Δεν είναι επομένως ξένο από την κατάσταση αυτή το φαινόμενο των πλαστών φαρμάκων που στην Ε.Ε. συνολικά φθάνουν να είναι το 15% των συνολικώς κυκλοφορούντων. Συνεπικουρούνται οι ρυθμοί αυτοί από την χρήση του internet και την αδυναμία ελέγχου παράνομων εργαστηρίων.
Αντιλαμβάνεται κανείς την αμηχανία των συναρμοδίων επιτρόπων στη σχετική επερώτηση που υπέβαλαν Ελληνες ευρωβουλευτές. Από τη μια, πρέπει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας στο διεθνές γίγνεσθαι (απέναντι είναι πια η Ινδία για παράδειγμα) με ότι αυτό συνεπάγεται στη μείωση του συμφέροντος των άλλων εμπλεκομένων (χονδρεμπόρων, φαρμακοποιών).
Από την άλλη, δεν πρέπει να μειωθεί η προσβασιμότητα των πολιτών στα καινοτόμα φάρμακα, γιατί αυτό σημαίνει αύξηση του δημοκρατικού ελλείμματος.
Από τη μια, πρέπει να μπουν περιορισμοί και να γίνει εξορθολογισμός και έλεγχος στη χρήση των φαρμάκων αυτών και από την άλλη δεν πρέπει να οριοθετείται η ελευθερία διακίνησης και της αγοράς.
Δημόσια Υγεία
Τελικά, και εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών το 2009, οι επίτροποι θα εξισορροπήσουν το μονόπλευρο ενδιαφέρον τους για τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας με την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Επιτακτικά, πρέπει να προσδιορισθεί η θέση των φαρμακοποιών απέναντι στα ‘καινοτόμα’ φάρμακα, τα οποία προτίθενται να ορισθούν ως ‘προϊόντα ειδικού χειρισμού’. Επομένως, μια νέα θέση ίσως μια νέα οδηγία – πλαίσιο για το ρόλο του φαρμακοποιού και τις αναγκαίες επαγγελματικές του οριοθετήσεις θα πρέπει να αναμένεται.
Πολύ περισσότερο όσο τελειώνει η δημόσια διαβούλευση για την πληροφόρηση για τα φάρμακα και την φαρμακοεπαγρύπνηση.
Δυο νέα σχέδια οδηγιών που βοηθούν στην προώθηση των φαρμάκων
Οι εισηγήσεις των επιτρόπων υγείας και προστασίας καταναλωτού δείχνουν αυτόν τον δρόμο του ρόλου του φαρμακοποιού σαν αντιστάθμισμα.
Πίσω από την διορυωση οικονομικών μεγεθών είναι η επικινδυνότητα, το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προπαντός ζωές που δεν εκτιμώνται με χρήματα προφανώς.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος οργανώνει μαζί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας, ημερίδα με θέμα τα ‘καινοτόμα φάρμακα’, για το τέλος Μαΐου. Ήδη, εργάζεται πάνω στην προοπτική μιας οδηγίας συστάσεων για το ρόλο των φαρμακοποιιών αφενός όσο και για την δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την δια βίου εκπαίδευση τους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη