Όταν μια καρδιά σταματήσει να χτυπά ξαφνικά, υπάρχει ένα "παράθυρο ευκαιρίας", που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Και είναι μόνο λίγα λεπτά.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν άδικα μετά από Καρδιακή Ανακοπή είναι απαράδεκτος.

Και είναι επίσης απαράδεκτο ότι ακόμη και σήμερα, ο θάνατος μετά από Καρδιακή Ανακοπή είναι ένας αποδεκτός κανόνας.

Μπορούν να σωθούν ζωές μετά από Καρδιακή Ανακοπή

Χιλιάδες άνθρωποι καταρρέουν και πεθαίνουν κάθε χρόνο, εκτός νοσοκομείου, σε όλο τον κόσμο, όταν η καρδιά τους σταματήσει ξαφνικά να λειτουργεί φυσιολογικά- Καρδιακή Ανακοπή (ΚΑ).

Η ΚΑ όμως δεν είναι μια μάταια κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι ένα θεραπεύσιμο συμβάν.

Η ιατρική επιστήμη μάς παρέχει ξεκάθαρα τα κατάληλα στοιχεία εδώ και χρόνια.

Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ και απινίδωσης από παρευρισκόμενους πολίτες παραμένει μια από τις βασικές παρεμβάσεις, για να αυξηθεί η επιβίωση μετά από εξωνοσοκομειακή ΚΑ:

  • Άμεση εφαρμογή ΚΑΡΠΑ μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει την επιβίωση
  • Απινίδωση εντός 3-5 min από την κατάρρευση μπορεί να οδηγήσει σε ποσοστά επιβίωσης μέχρι και 50–70%

Παρέμβαση παρευρισκόμενων

Η άμεση ανταπόκριση των παρευρισκόμενων είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της επιβίωσης του θύματος ΚΑ. Οι πολίτες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διάσωση μιας ζωής, με το να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να εφαρμόσουν ΚΑΡΠΑ και να χρησιμοποιήσουν έναν ΑΕΑ, πριν την άφιξη του ασθενοφόρου.

Για να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ΚΑ, εφαρμόσουν ΚΑΡΠΑ και χρησιμοποιήσουν έναν ΑΕΑ, πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και την προθυμία να βοηθήσουν.

Η εκπαίδευση των πολιτών στην ΚΑΡΠΑ και τη χρήση ΑΕΑ, συνολικά κατά τη διάρκεια της ζωής, τους εφοδιάζει με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοαποτελεσματικότητα, καλλιεργεί συμπεριφορές βοήθειας και την κουλτούρα ανταπόκρισης, που τους προετοιμάζει και παρακινεί να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση KΑ.

  • Μαθήματα ΚΑΡΠΑ-ΑΕΑ και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τους πολίτες
  • Εκπαιδεύσεις στους χώρους εργασίας
  • Υποχρεωτικό μάθημα ΚΑΡΠΑ-ΑΕΑ για την απόκτηση άδειας οδήγησης
  • Εκστρατείες ενημέρωσης  μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα

θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία της κουλτούρας ανταπόκρισης και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η διδασκαλία της ΚΑΡΠΑ στα σχολεία

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καλλιέργεια κουλτούρας ανταπόκρισης, είναι να διδαχθούν οι μαθητές την ΚΑΡΠΑ, στο σχολείο.

Με την επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση των παιδιών στην ΚΑΡΠΑ-ΑΕΑ, κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, δίνεται η ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα γενιά πολιτών ικανών και πρόθυμων να προσφέρουν βοήθεια, σώζοντας ζωές.

Σε χώρες στις οποίες η ΚΑΡΠΑ διδάσκεται στα σχολεία, η επιβίωση μετά από ΚΑ είναι σημαντικά υψηλότερη (δύο έως τρεις φορές), σε σχέση με τις χώρες στις οποίες δε διδάσκεται.

Η διδασκαλία της ΚΑΡΠΑ πρέπει να γίνει υποχρεωτική και στη χώρα μας.

Διάδοση και διαθεσιμότητα Απινιδωτών

Η τοποθέτηση ΑΕΑ σε πολυσύχναστα δημόσια μέρη (αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, δικαστικά μέγαρα, σχολεία κ.α.), είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να είναι εφικτή η πρώιμη απινίδωση.

Η ύπαρξη ΑΕΑ σε ένα δημόσιο χώρο και ειδικά στα σχολεία, θα συμβάλλει και στην εξοικείωση, στην κατανόηση της σημαντικότητας της χρήσης του και στην καλλιέργεια κουλτούρας ανταπόκρισης.

Απαιτείται συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες για να σχηματίσουμε γύρω από το θύμα της ΚΑ εκτός νοσοκομείου, ένα “σύστημα” ικανό να προσφέρει τη μέγιστη δυνατότητα επιβίωσης.

Το δόγμα Καρδιακή Ανακοπή = Θάνατος μπορεί και πρέπει να καταρριφθεί.

Καλλιεργώντας την κουλτούρα ανταπόκρισης μπορούμε να σώσουμε ζωές που χάνονται άδικα, σε έναν σύγχρονο κόσμο και μια κοινωνία αλληλεγγύης!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η απίθανη δικαιολογία παθολόγου στον υπουργό Υγείας για τις μαζικές συνταγές στην κόρη της
Στη Ρουάντα η πρώτη παγκοσμίως μελέτη για τη θεραπεία του ιού Marburg
ΣΦΕΕ: Ελάχιστη βελτίωση στη χρηματοδότηση νοσοκομειακών φαρμάκων άνω των 30 ευρώ το 2023