Γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με την κληρονομική νόσο του Πάρκινσον φαίνεται επίσης πως συνδέονται με την πιο κοινή μορφή της νόσου που εμφανίζεται σε ανθρώπους των οποίων οι συγγενείς δεν πάσχουν από αυτήν, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από τη μεγαλύτερη γενετική έρευνα για τη νόσο Πάρκινσον του είδους της και δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού  ' NatureGenetics.'

Διεθνής ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι μεταλλάξεις στο γονίδιο της α- συνουκλεΐνης και της πρωτεΐνης Ταυ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η νόσος του Parkinson αποτελεί νευρολογική νόσο και διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να κινείται σωστά.

Ο ερευνητής Andrew Singleton, του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρατος των ΗΠΑ δήλωσε πως με την καλύτερη κατανόηση των γενετικών παραγόντων που εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου οι επιστήμονες έχουν περισσότερα στοιχεία για τις αιτίες και τους βιολογικούς μηχανισμούς της και πως τα ευρήματα πιθανόν να οδηγήσουν μελλοντικά σε μεθόδους καθυστέρησης της έναρξης ή πρόληψης της εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Dr. Richard J. Hodes, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι σποραδικές και σπάνιες οικογενειακές μορφές της νόσου συνδέονται και πως συνήθεις γενετικές ποικιλομορφίες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Πηγές:
'NatureGenetics.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή