Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στους άντρες, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα.

Η ισπανική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 15.500 άντρες και 26.000 γυναίκες και ανακάλυψε πως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ενδεχομένως είναι ακόμα πιο ωφέλιμες για τους άντρες. Οι γυναίκες δεν ωφελούνταν στον ίδιο βαθμό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Heart.’

Οι ειδικοί ασκούν κριτική στα ευρήματα, προειδοποιώντας ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλον νόσων. Το αλκοόλ ευθύνεται για το θάνατο 1,8 εκατ. ανθρώπων το χρόνο, παγκοσμίως.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, χώρα με σχετικά υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών. Στην έρευνα έλαβαν μέρος άντρες και γυναίκες ηλικίας 29 έως 69 ετών, που ανέφεραν τις συνήθειές τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.

Οι Ισπανοί ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε 6 κατηγορίες-από αυτούς που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ ποτό έως αυτούς που κατανάλωναν περισσότερα από 90 γρ. αλκοόλ καθημερινά. Αυτό ισοδυναμούσε με κατανάλωση σχεδόν 8 μπουκαλιών κρασιού την εβδομάδα ή 28 ποτηριών μπύρας.



Όσοι έπιναν λιγότερο από ένα ποτό (βότκα) την ημέρα για παράδειγμα, εμφάνιζαν μείωση του κινδύνου κατά 35%. Σε όσους κατανάλωναν από 3 έως περισσότερα από 11 τέτοια ποτά την ημέρα, ο κίνδυνος-κατά μέσον όρο- ήταν χαμηλότερος κατά 50%.

Στις γυναίκες, οι οποίες υποφέρουν από λιγότερα καρδιολογικά προβλήματα σε σχέση με τους άντρες, δεν παρατηρήθηκαν τα ίδια οφέλη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο το αλκοόλ και πως οι γυναικείες ορμόνες προστατεύουν έναντι της νόσου σε ομάδες νεαρότερης ηλικίας.

Το είδος του ποτού δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, αλλά η προστασία ήταν μεγαλύτερη σε όσους κατανάλωναν μέτριες έως υψηλές ποσότητες ποικιλίας ποτών.

Ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος, αλλά είναι γνωστό πως το αλκοόλ βοηθά στην αύξηση των λιποπρωτεινών υψηλής πυκνότητας, ορισμένες φορές γνωστών ως ‘καλή χοληστερόλη’ που βοηθούν στην αποφυγή εναπόθεσης της κακής χοληστερόλης στις αρτηρίες.

Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με προσοχή, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη προβλήματα υγείας που προκαλούνται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως δήλωσε η Cathy Ross του βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, η στεφανιαία νόσος αποτελεί έναν μόνο τύπο καρδιακής νόσου. Η μυοκαρδιοπάθεια σχετίζεται με τη μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή ποιότητα ζωής και σε πρόωρο θάνατο.

Η Ross σημείωσε ότι η καρδιά είναι ένα από τα πολλά όργανα του οργανισμού και πως αν και το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει περιορισμένη προστασία σε ένα όργανο, η κατάχρηση μπορεί να βλάψει την καρδιά και άλλα όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον εγκέφαλο.

H ‘Eνωση για τα εγκεφαλικά επεισόδια, στη Βρετανία, σημειώνει ότι γενικά, οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδικοί δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι κανένας δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ σαν αποτέλεσμα της έρευνας.

Πηγές:
‘Heart.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD