Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Έκκληση για μεγαλύτερη προσέλευση για εμβολιασμό κάνουν οι ειδικοί, καθώς από την εμβολιαστική κάλυψη θα εξαρτηθεί η ένταση του επόμενου πανδημικού κύματος.

H εξέλιξη της γρίπης Α Η1Ν1 είναι απρόβλεπτη και το μόνο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε για την αντιμετώπισή της είναι το εμβόλιο, τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Γ. Πετρίκκος, σε εκδήλωση που έγινε την Τρίτη για να εκτιμηθούν τα δεδομένα της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Α. Χατζάκης εκτίμησε ότι το χειμερινό πανδημικό κύμα αναμένεται να είναι μικρότερο από το τρέχον, να αφορά ενήλικους και να έχει όμως υψηλότερη θνητότητα.

Η επέλευση του χειμερινού πανδημικού κύματος, σημείωσε ο Καθηγητής, εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, η συμμετοχή στο οποίο έως τώρα είναι απογοητευτική. Πρέπει, πρόσθεσε, να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής, με έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πετρίκκος και στους φόβους που εκδηλώθηκαν για την ασφάλεια των εμβολίων για τη νέα γρίπη.

Μισό χρόνο μετά και ενώ η πανδημία βρίσκεται στη κορύφωσή της, μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις, είπε, το εμβόλιο βρίσκεται στη διάθεση μας. Όμως, ενώ τον κόσμο διακατείχε ο φόβος της Νέας Γρίπης, άρχισε να διαδίδεται ο μύθος του φοβερού εμβολίου και πολλοί σήμερα αρνούνται τον εμβολιασμό.

Η παραπληροφόρηση, τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας για συνωμοσία των Κυβερνήσεων, των Διεθνών Οργανισμών, των φαρμακοβιομηχανιών και της ‘Επιστημονικής Ελίτ’ κατακλύζουν το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ και βρίσκουν ανταπόκριση ακόμα και σε γιατρούς.

Η πραγματικότητα, κατέληξε ο Καθηγητής, όμως είναι ότι τα εμβόλια που δοκιμάστηκαν αποδείχτηκαν αποτελεσματικά και ασφαλή. Από τις εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν, μεταξύ των οποίων και δεκάδες χιλιάδες έγκυες γυναίκες και παιδιά, πολύ λίγοι έχουν παρουσιάσει ελαφρές ανεπιθύμητες ενέργειες και ελάχιστοι σοβαρές.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Δημ. Καφετζής με γενικό τίτλο ‘Το νεότερο Η1Ν1 εμβόλιο λύνει ή αποτελεί μέρος του προβλήματος;’ υπενθύμισε τις διαφωνίες των επιστημόνων για την εφαρμογή του εμβολιασμού.

Αναφέρθηκε στους σημερινούς πολέμιους και υπογράμμισε τις περιπτώσεις, όπου κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα εμβόλια για την πρόκληση συγκεκριμένων ασθενειών. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αντιεμβολιαστική υστερία και να έχουμε πολλά θύματα από επιδημία ευλογιάς το 1873 στη Σουηδία.

Σε επιδημία και θάνατο πολλών παιδιών από κοκκύτη οδήγησε άλλη περίπτωση το 1974 στην Αγγλία.

Ανάλογη αντιεμβολιαστική υστερία από το 1979 ως το 1996 στη Σουηδία, οδήγησε το 60% του πληθυσμού της χώρας στα δεινά του κοκκύτη.

Απαντώντας ο κ. Δ. Καφετζής στο ερώτημα, που κάνουν πολλοί ότι αφού η λοίμωξη είναι ήπια, γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε, σημείωσε ότι:

  • Όλος ο πληθυσμός είναι επίνοσος στη Η1Ν1
  • Μεγάλο επιδημικό κύμα σημαίνει ασφυξία νοσηλευτικών ιδρυμάτων και είναι ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, τις επιπλοκές και τους θανάτους από αυτήν.

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, υπογράμμισε, ότι οι σημερινές τεχνικές παραγωγής τους δεν έχουν σχέση με τους τρόπους παραγωγής πριν 30-40 χρόνια. Και πως στα άτομα που μέχρι σήμερα έχει δοκιμαστεί το νέο εμβόλιο (μερικά εκατομμύρια) δεν υπήρξε διαπίστωση αυξημένων παρενεργειών.

Ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Παν. Ευσταθίου υπενθύμισε ότι ενημερωθήκαμε για τα πρώτα κρούσματα γρίπης από ένα νέο ιό στο Μεξικό και τις ΗΠΑ στις 24 του περασμένου Απρίλη και ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλάζει το επίπεδο εγρήγορσης Πανδημίας γρίπης από τη φάση 5 στη φάση 6 στις 11 Ιουνίου.

Για τους εμβολιασμούς έκανε γνωστό ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε:

  • Δημιουργία Κέντρων Εμβολιασμού Γρίπης (ΚΕΓ) από τις Νομαρχίες
  • Δημιουργία ΚΕΓ από μεγάλους Δήμους
  • Δημιουργία ΚΕΓ από το ΙΚΑ και την
  • Ένταξη ιδιωτών ιατρών στο σύστημα εμβολιασμού

Ο τελικός σχεδιασμός προβλέπει πως:

  • Βασικά ΚΕΓ ορίζονται στις υπηρεσίες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία)
  • Επικουρικά χρησιμοποιούνται ΚΕΓ σε Δήμους και από το ΙΚΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή 
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας