Ερευνητές πιστεύουν ότι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο αποτελεσματικό έναντι του Alzheimer σε σχέση με ότι εθεωρείτο προηγουμένως.

Άνθρωποι που λάμβαναν ανταγωνιστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης ή ARB είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους λάμβαναν άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο, τα ARB επίσης προστάτευαν έναντι περαιτέρω εκφύλισης σε όσους ήδη εμφάνιζαν άνοια.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 800.000 άντρες, δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal.’

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης παρουσίασε τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας πριν από 2 χρόνια αλλά περαιτέρω έρευνα υποδεικνύει ότι τα ARB-που φυσιολογικά συνταγογραφούνται μόνο σε ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχτούν τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ACE)- προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με ότι εθεωρείτο προηγουμένως.



Η έρευνα συνεχίζεται για την ανεύρεση αποτελεσματικών μέσων πρόληψης του Alzheimer και την καθυστέρηση της εκφύλισης. Η υπέρταση που εμφανίζεται για μεγάλες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αγγείων, γεγονός που είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών νόσων, αλλά και άνοιας.

Ορισμένα είδη άνοιας σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση των αρτηριών που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο, αλλά η αρτηριακή πίεση εκτιμάται ότι επίσης παίζει ρόλο στη νόσο Alzheimer που συνδέεται με την εμφάνιση συσσώρευσης πρωτεϊνών στον εγκεφαλικό ιστό.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 800.000 ανθρώπων που είχαν ακολουθήσει αγωγή για υπέρταση μεταξύ του 2002 και 2006. Ποσοστό 98% αυτών ήταν άντρες. Όσοι έλαβαν ανταγωνιστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB) είχαν μέχρι 50% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια κατά την περίοδο αυτή σε σύγκριση με όσους λάμβαναν άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Όταν λαμβάνονταν σε συνδυασμό με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ACE) ο κίνδυνος ήταν ακόμα περισσότερο μειωμένος.

Σε όσους εμφάνιζαν άνοια, ο ίδιος συνδυασμός σήμαινε ότι είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε οίκο φροντίδας ή να πεθάνουν πρόωρα.

Ο λόγος για τον οποίο το φάρμακο μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι σαφής αλλά εκτιμάται ότι μπορεί πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη τραυματισμού των νευρώνων από τη βλάβη στα αγγεία ή στην ανάκαμψη των νευρώνων μετά τη βλάβη στα αγγεία.



Πηγές:
‘British Medical Journal.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά