Όσο περισσότερο υπέρβαρος είναι κάποιος τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα παρακολούθησε 13.549 Αμερικανούς μέσης ηλικίας για 19 χρόνια και εξέτασε τον κίνδυνο που σχετίζεται με αρκετούς δείκτες παχυσαρκίας, δίνοντας έμφαση στο Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά και σε μετρήσεις όπως η περίμετρος μέσης.

Ο Dr. Hiroshi Yatsuya, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν με κάθε δείκτη παχυσαρκίας.

Ο βαθμός του κινδύνου ποίκιλε ανάλογα με το φύλο και την εθνικότητα. Για παράδειγμα, άνθρωποι που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 1,43 έως 2,12 φορές, με διακυμάνσεις ανάλογα με το φύλο και την εθνικότητα.

Τα ποσοστά κινδύνου κυμαίνονταν από 1,65 έως 3,19 όταν η παχυσαρκία μετριόταν με την περίμετρο μέσης και 1,60 έως 2,55 όταν χρησιμοποιείτο η αναλογία μέσης/ ισχίων.

Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα υψηλός για τους έγχρωμους, σύμφωνα με την έρευνα. Για παράδειγμα, η εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 1,2 ανά 1.000 άτομα-χρόνια για τις λευκές και 4,3 ανά 1.000 άτομα-χρόνια για τις έγχρωμες.

Στην υψηλότερη κατηγορία του Δείκτη μάζας Σώματος τα ποσοστά κυμαίνονταν από 2,2 για τις λευκές και 8 για τις έγχρωμες.

Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με το βάρος ήταν φανερός σε κάθε εθνικότητα. Άντρες και γυναίκες που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία παχυσαρκίας αντιμετώπιζαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αυτούς που ανήκαν στη χαμηλότερη κατηγορία.

Ο Yatsuya δήλωσε πως η έρευνα υπέδειξε ότι η παχυσαρκία φαίνεται πως δρα αυξάνοντας την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη, δυο σημαντικών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Όταν υπολογίστηκαν οι ενδείξεις αρτηριακής πίεσης και διαβήτη, η σχέση με την παχυσαρκία εξασθένησε, υποδεικνύοντας ότι αυτοί οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου εξηγούν μεγάλο μέρος της σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παρά τις συσσωρευμένες ενδείξεις που συνδέουν την παχυσαρκία με το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι η μείωση της παχυσαρκίας περιορίζει τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, δήλωσε ο ερευνητής. Χρειάζονται ελεγχόμενες δοκιμές για να αποδειχτεί ότι η πρόληψη ή ο περιορισμός της παχυσαρκίας μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Daniel Lackland, του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε ότι η ακριβής σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου δεν έχει καθοριστεί αλλά η νέα έρευνα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση.

Όπως δήλωσε ο Lackland, η παχυσαρκία συμβάλλει στο διαβήτη και την υπέρταση, που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρότερη ηλικία. Αν και απουσιάζουν οι τελικές αποδείξεις ότι η πρόληψη ή ο περιορισμός της παχυσαρκίας μειώνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων και άλλοι μεγάλοι Οργανισμού υπογραμμίζουν την ανάγκη για έλεγχο του βάρους μέσω της κατάλληλης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, δήλωσε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Stroke.’

Πηγές:
‘Stroke.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους