Θεραπευτική αγωγή που ήδη χρησιμοποιείται για αυτοάνοσες νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, ανακάλυψαν επιστήμονες.

Μικρή δόση ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης μείωσε τον πόνο σε περίπου μισούς από τους ασθενείς. Η ανακούφιση από τον πόνο διήρκεσε 5 εβδομάδες, κατά μέσον όρο, με λίγες ή καθόλου παρενέργειες, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ σχεδιάζουν μεγαλύτερες δοκιμές σε περισσότερους ασθενείς με Σύνθετο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου. Το σύνδρομο αφορά τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος που προκαλεί συχνά αμείωτο πόνο.

Συνήθως εμφανίζεται μετά από τραυματισμό σε άκρο και συνεχίζεται μετά τη θεραπεία του τραύματος.

Οι ειδικοί δεν έχουν αποσαφηνίσει την ακριβή αιτία εμφάνισης του Συνδρόμου, αλλά η νέα ανακάλυψη υποδεικνύει ότι μπορεί να οφείλεται μερικώς σε φλεγμονή και σε αυξημένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στη βλάβη. Η αγωγή με ανοσοσφαιρίνη περιέχει αντισώματα αίματος που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Pain Research στο Λίβερπουλ εξέτασαν την αγωγή σε 13 ασθενείς που εμφάνιζαν χρόνιο πόνο τουλάχιστον τους 6 προηγούμενους μήνες. Αν και δεν είχε αποτέλεσμα σε όλους, η αγωγή παρέσχε σημαντική ανακούφιση σε πολλούς.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Andreas Goebel, δήλωσε ότι το πραγματικό αποτέλεσμα αυτής της θεραπείας σε κλινικά πλαίσια μπορεί να αποδειχτεί ακόμα μεγαλύτερο, γιατί η θεραπεία μπορεί να δοθεί σε υψηλότερες δόσεις, ενώ επαναλαμβανόμενη αγωγή μπορεί να δώσει επιπρόσθετα αποτελέσματα.

Ο Καθηγητής Franz Blaes, του Πανεπιστημίου Giesseu της Γερμανίας δοκίμασε επίσης την αγωγή σε ασθενείς με το Σύνδρομο και όπως δήλωσε παρατηρήθηκε το ίδιο σε ασθενείς που βρίσκονταν σε περισσότερο οξείες φάσεις της νόσου.

Ορισμένοι ασθενείς ωφελήθηκαν-περίπουπου μεταξύ 30 έως 50% αυτών.

Πηγές:
‘Annals of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι