Γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκίνο στο μαστό και λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερες πιθανότητες θανάτου ή υποτροπής, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 4.000 νοσοκόμες, έδειξε ότι όσες λάμβαναν ασπιρίνη-συνήθως για την πρόληψη καρδιοπάθειας-είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο μαστό και 50% χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου.

Η Dr. Michelle Holmes, από το Χάρβαρντ, σημειώνει στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’ ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που ανακαλύπτει ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου και τη θνησιμότητα σε γυναίκες που ακολουθούν αγωγή για καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου.

Πρόσθεσε ότι αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε άλλες κλινικές δοκιμές, η λήψη ασπιρίνης μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα απλό, φτηνό και σχετικά ασφαλές εργαλείο για να βοηθήσει τις γυναίκες με καρκίνο στο μαστό να ζήσουν περισσότερο.

Η Holmes μελέτησε 4.164 νοσοκόμες, με έναρξη το 1976, εξετάζοντας ποιες έλαβαν ασπιρίνη, την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό και όλες τις αιτίες θανάτου, έως το 2006.

Στο διάστημα αυτό, 341 από τις νοσοκόμες πέθαναν από καρκίνο στο μαστό. Γυναίκες που λάμβαναν ασπιρίνη 2 έως 5 φορές την εβδομάδα είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο να εξαπλωθεί ο καρκίνος και 71% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Έξι έως εφτά ασπιρίνες την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο εξάπλωσης κατά 43% και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο μαστό κατά 64%.

Οι περισσότερες γυναίκες λάμβαναν ασπιρίνη σε χαμηλή δόση για την πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Άλλα φάρμακα της ίδιας κλάσης με την ασπιρίνη επίσης φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο. Αυτά τα φάρμακα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, περιλαμβάνουν την ιβουπροφένη και ναπροξένη αλλά όχι την ακεταμινοφένη, γνωστή και ως παρακεταμόλη.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για αυτά τα φάρμακα ώστε να δοθεί σαφής απάντηση. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο η ασπιρίνη μπορεί να επηρεάζει τους όγκους, αλλά ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται στη μείωση της φλεγμονής.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η ασπιρίνη και ιβουπροφένη μπορούν, για παράδειγμα, να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ασπιρίνη έχει ελαφρώς ‘καλές΄ παρενέργειες σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία και μπορεί ενδεχομένως να προλάβει και τον καρκίνο στο παχύ έντερο, την καρδιαγγειακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επηρέαζε και τους θετικούς στα οιστρογόνα όγκους και όσους δεν πυροδοτούνταν από τις ορμόνες αυτές. Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη ενώ υποβάλλονται σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, λόγω του κινδύνου παρενεργειών.

Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στομάχου και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κινόα vs. ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιενό;
Το εντερικό βακτήριο Megamonas συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας [μελέτη]
Συνδυασμός καπνίσματος και ατμίσματος αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]