Οι στατίνες, τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης, μειώνουν σημαντικά τη φλεγμονή όγκου του προστάτη, που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke, ανακάλυψαν ότι η χρήση των στατινών πριν την επέμβαση καρκίνου στον προστάτη σχετιζόταν με 69% χαμηλότερη πιθανότητα φλεγμονής εντός του όγκου του προστάτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστού όγκων προστάτη από 236 άντρες που υποβλήθηκαν σε επέμβαση καρκίνου στον προστάτη. Στους ασθενείς περιλαμβάνονταν 37 που έλαβαν στατίνες ένα χρόνο πριν την επέμβαση.

Γενικά, ποσοστό 82% των αντρών εμφάνιζε φλεγμονώδη κύτταρα στον όγκο του προστάτη και περίπου το ένα τρίτο είχε εμφανή φλεγμονή όγκου. Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή και ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι η χρήση στατινών σχετιζόταν με μειωμένη φλεγμονή εντός των όγκων.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η φλεγμονή ήταν περισσότερο πιθανή μεταξύ αντρών μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερο προχωρημένο καρκίνο στον προστάτη που περίμεναν περισσότερο χρόνο πριν τη βιοψία και την εγχείρηση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Lionel Banez, δήλωσε ότι αυξημένες ενδείξεις υποδεικνύουν πως οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εξέλιξης καρκίνου στον προστάτη, ενώ ορισμένες έρευνες έχουν ακόμα υποδείξει ότι η ευρεία λήψη στατινών τα 15 προηγούμενα χρόνια έχει συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας λόγω καρκίνου στον προστάτη.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη θα πρέπει να λαμβάνουν στατίνες, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Stephen Freedland. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν γίνουν τέτοιες συστάσεις.

Ωστόσο, άντρες που λαμβάνουν στατίνες για την υγεία της καρδιάς μπορεί ήδη να απολαμβάνουν ωφέλιμη παρενέργεια έναντι του καρκίνου του προστάτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.’

Πηγές:
‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece