Μια νέα διεθνής έκθεση καταγράφει την υψηλή χοληστερόλη και τη φθίνουσα όραση στον κατάλογο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για την άνοια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εξάλειψη και των 14 παραγόντων που κατονομάζει η Επιτροπή Lancet θα μπορούσε να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα άνοιας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, πρόκειται για έναν μάλλον θεωρητικό υπολογισμό. Η άνοια περιλαμβάνει διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, οι οποίες οδηγούν σε απώλεια των νοητικών ικανοτήτων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία. Η νέα έκθεση της "Επιτροπής Lancet για την πρόληψη, την παρέμβαση και τη φροντίδα της άνοιας" δείχνει ότι σχεδόν τα μισά (45%) κρούσματα άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, αν εξαλειφθούν οι 14 κυρίως τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου.
Εκτός από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως παράγοντες κινδύνου από την ηλικία των 40 περίπου ετών και την ανεπεξέργαστη απώλεια όρασης στα τέλη της ζωής, αυτοί είναι: χαμηλή εκπαίδευση, απώλεια ακοής, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, παχυσαρκία, κατάθλιψη, έλλειψη άσκησης, διαβήτης, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τραυματικές κακώσεις στο κεφάλι, ατμοσφαιρική ρύπανση και κοινωνική απομόνωση.

Σύμφωνα με τον Stefan Teipel από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (DZNE) στο Ροστόκ, οι δύο νέοι παράγοντες κινδύνου είναι καλά τεκμηριωμένοι.

Επιπλέον, οι διάφοροι παράγοντες είναι αλληλένδετοι, εξηγεί ο Peter Berlit, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Νευρολογικής Εταιρείας (DGN). Για παράδειγμα, η μη έγκαιρη διόρθωση της απώλειας της ακοής ή της όρασης επηρεάζει την επικοινωνία των πασχόντων, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις γνωστικές ικανότητες και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις: "Η τακτική γνωστική εκπαίδευση και η μοναξιά είναι με τη σειρά τους παράγοντες που παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας".

Ο νευρολόγος τονίζει ότι εκτός από τη νοητική κατάρτιση -όπως τα σταυρόλεξα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου- η υγιεινή διατροφή, η όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ, η επαρκής σωματική άσκηση και το υγιές σωματικό βάρος είναι επίσης σημαντικά για την πρόληψη της άνοιας σε ατομικό επίπεδο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η πρόσβαση στην εκπαίδευση, από την άλλη πλευρά, είναι θέμα των πολιτικών. Επιπλέον, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης θα παίξει σίγουρα ρόλο και στις μελλοντικές εκθέσεις του Lancet, καθώς μελέτες έχουν ήδη διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ των συνεπειών της και του κινδύνου άνοιας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;
ECDC: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων ιλαράς τους επόμενους μήνες