Η παχυσαρκία και η καθημερινή κατανάλωση ποτού αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου σε άντρες και γυναίκες, αναφέρουν ερευνητές σε δυο νέες έρευνες.

Σε μια έρευνα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 1,2 εκατομμυρίων μεσήλικων Βρετανίδων. Τις παρακολούθησαν για 6 χρόνια, κατά μέσον όρο, και ανακάλυψαν ότι οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος και ότι ο κίνδυνος αύξανε αν ανέφεραν επίσης κατανάλωση ενός τρίτου έως μισού ποτού την ημέρα, κατά μέσον όρο.

Παρόλα αυτά, οι συνολικοί αριθμοί ήταν μικροί. Στην ομάδα όσων κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μόνο 0,8 ή 1 στις 1.000 εισήχθη στο νοσοκομείο με κίρρωση του ήπατος ή πέθανε από τη νόσο σε διάστημα 5 ετών. Μεταξύ αυτών που ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 2,5 ποτά την ημέρα το ποσοστό ήταν 2,7 σε 1.000 γυναίκες φυσιολογικού βάρους και 5 σε 1.000 μεταξύ των παχύσαρκων.

Σε άλλη έρευνα, ερευνητικές ομάδες από τα πανεπιστήμια Μπρίστολ και Γλασκώβης παρακολούθησαν περισσότερους από 9.000 άντρες στη Σκοτία, για 29 χρόνια κατά μέσον όρο. Ανακάλυψαν ότι συνδυασμός μεγαλύτερης κατανάλωσης αλκοόλ και παχυσαρκίας αύξησε τα επίπεδα ηπατικής νόσου πέρα από το αναμενόμενο.

Οι δυο έρευνες δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘BMJ.’

Πηγές:
‘BMJ.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD