Προς ενημέρωση του κοινού, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα ηπατίτιδας Α στη Γαλλία η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε: ‘Η λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Α προκαλεί συχνά σιωπηλή νόσο στα νήπια και μικρά παιδιά, ενώ μεγαλύτερα παιδιά, έφηβοι και ενήλικες εκδηλώνουν πυρετό, σωματική κόπωση, ναυτία, απώλεια όρεξης, σκουρόχρωμα ούρα και ίκτερο.
Η διάρκεια συμπτωμάτωνκυμαίνεται από 2 έως και 6 μήνες.
Τα συμπτώματα αυτά έχουν βαρύτερες επιπτώσεις στην υγεία ατόμων άνω των 50 ετών, σε ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, καθώς και σε αυτούς που έχουν εξασθενημένη υγεία. Μπορούμε να προστατευτούμε από τη μετάδοση της ηπατίτιδας Α τηρώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής, καθώς και με τον εμβολιασμό που ενδείκνυται για όλα τα παιδιά αλλά και για ενήλικες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό’.
Τι είναι η Ηπατίτιδα Α;
Η ηπατίτιδα Α είναι μια λοίμωξη του συκωτιού που προκαλείται όταν ο ιός της ηπατίτιδας Α εισέρχεται στον οργανισμό από τον πεπτικό σωλήνα μέσω μολυσμένης τροφής ή νερού.
Πώς μεταδίδεται;
Συγκεκριμένα μεταδίδεται όταν μικροσκοπικές ποσότητες μολυσμένων κοπράνων - μη ορατές στο γυμνό μάτι - περάσουν στον οργανισμό μέσω της πεπτικής οδού (από το στόμα) με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού. Ακόμα μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, δηλαδή μέσα στην οικογένεια από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των χεριών, σάλιου κλπ.
Συμπτώματα
- Πυρετός
- Κόπωση
- Απώλεια όρεξης
- Ναυτία
- Εμετός
- Πόνοι στην κοιλιακή χώρα
- Σκουρόχρωμα ούρα
- Πόνος στις κλειδώσεις
- Ίκτερος
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κυρίως στους ενήλικες, ενώ στα παιδιά η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική.
Πόσο σοβαρή είναι η νόσος;
Τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν σε ελαφρύτερες ή βαρύτερες μορφές και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες. Τα συμπτώματα έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία των ηλικιωμένων, σε ασθενείς με ηπατικές ασθένειες, καθώς και σε αυτούς με εξασθενημένη υγεία.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία παρά μόνο συμπτωματική θεραπεία με αντιπυρετικά και αναλγητικά έως ότου ο ασθενής αναρρώσει.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής - όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών - εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός που ενδείκνυται για όλα τα παιδιά από ενός έτους, καθώς και για τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως είναι οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του ήπατος και τα άτομα με εξασθενημένη υγεία.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι ενήλικες κινδυνεύουν και να μολυνθούν όταν ταξιδεύουν σε χώρες όπου ενδημεί η ηπατίτιδα Α.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού