Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τις αμβλώσεις στη χώρα μας, καθώς – όπως φαίνεται – αρκετοί είναι εκείνοι που παρουσιάζουν ‘ανεύθυνη’ σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την οποία και διακόπτουν σε πολλές περιπτώσεις.
Ο μέσος όρος έναρξης της σεξουαλικής ζωής για τα Ελληνόπουλα είναι τα 15 χρόνια. Υπολογίζεται ότι 3 στα 10 αγόρια και 1 στα 10 κορίτσια αρχίζουν να πειραματίζονται με το σεξ σε αυτή την τρυφερή ηλικία. Όταν προκύψει εγκυμοσύνη και αποφασίσουν να προχωρήσουν στη διακοπή της, το 6% των αμβλώσεων γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και το 94% στα ιδιωτικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα.
Το νέο σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης ellaOne®, γνωστό και ως το χάπι των επόμενων πέντε ημερών, διασφαλίζει το δικαίωμα επιλογής στην αναπαραγωγή και στον οικογενειακό προγραμματισμό και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των αμβλώσεων στη χώρα μας.
Το νέο χάπι ‘εκτάκτου ανάγκης’ είναι ασφαλές και μπορεί να αποτρέψει την κύηση, ακόμη και αν η γυναίκα το λάβει έως και πέντε ημέρες μετά τη σεξουαλική πράξη.
Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, κ. Νικόλαος Σαλάκος και η βιολόγος – επιδημιολόγος, ειδική σε θέματα επείγουσας αντισύλληψης, CEO της HRA Pharma, Dr.
Erin Gainer.
Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η συνήθης μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε ή εάν προηγήθηκε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Όσο πιο σύντομα ληφθεί, τόσο πιο αποτελεσματικά προλαμβάνει μια πιθανή εγκυμοσύνη.
Σε σχέση με τα υπάρχοντα ανταγωνιστικά σκευάσματα (λεβονοργεστρέλη), η δραστική ουσία του νέου φαρμάκου, ulipristal acetate (ουλιπριστάλη οξική), πέρα από τη διευρυμένη χρονική αποτελεσματικότητα που έχει, επιτυγχάνει περαιτέρω μειωμένο ποσοστό κυήσεων (1,51%) στο διάστημα 0-72 ωρών (λεβονοργεστρέλη 2,81%).
Επιπλέον, έχει περαιτέρω αυξημένη αποτελεσματικότητα, ως προς την αποφυγή κυήσεων (93%) στο διάστημα 48-72 ωρών, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά σκευάσματα λεβονοργεστρέλης (58%).
Την αποτελεσματικότητα του ellaOne® κατέδειξε νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ‘The Lancet’. Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 2.221 γυναίκες από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως φάνηκε, όταν το νέο φάρμακο λαμβάνεται μέσα στο πρώτο 24ωρο μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, μειώνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης κύησης στο 1/3 σε σύγκριση με τη λεβονοργεστρέλη.
Η δραστική ουσία του καινοτόμου σκευάσματος είναι συνθετικός ρυθμιστής των υποδοχέων της προγεστερόνης και αυτό που κάνει είναι να αναστέλλει ή να καθυστερεί την ωορρηξία, προκαλώντας επίσης μεταβολές στο ενδομήτριο. To ellaOne® είναι προϊόν έρευνας της γαλλικής εταιρίας HRA Pharma, η οποία ανέπτυξε την επείγουσα αντισύλληψη (λεβονοργεστρέλη), σε συνεργασία με το National Institute of Health της Αμερικής.
Η συσκευασία περιέχει ένα δισκίο ulipristal acetate 30 mg για λήψη από το στόμα, με ή χωρίς τροφή, σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου. Η αποτελεσματικότητα του ellaOne® δεν μειώνεται με τον χρόνο, ενώ η ασφάλεια και η ανεκτικότητά του έχουν τεκμηριωθεί σε περισσότερες από 4.000 γυναίκες σε κλινικές μελέτες στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.
Σχεδόν οι μισές από τις ανεπιθύμητες κυήσεις σχετίζονται με άστατη λήψη αντισυλληπτικών μεθόδων, ενώ το ένα τρίτο αυτών των κυήσεων προκύπτει λόγω παντελούς απουσίας αντισύλληψης. Αν σε αυτά προστεθούν και τα ‘ατυχήματα’ που μπορεί να συμβούν στη διάρκεια μιας ερωτικής συνεύρεσης, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της επείγουσας αντισύλληψης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαθιστά τις αντισυλληπτικές μεθόδους.
Τέλος, το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης δεν μπορεί να ‘διακόψει’ μια εγκυμοσύνη που έχει, ήδη, ξεκινήσει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε