Οι υπογόνιμοι άντρες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν ιατρικούς φακέλους σχετικά με καρκίνο, σε άντρες που είχαν αποταθεί σε κλινικές υπογονιμότητας στην Καλιφόρνια.

Ανακάλυψαν ότι άντρες που δεν μπορούσαν να γίνουν γονείς είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer’, δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η πιθανή σχέση.

Αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για τους υπογόνιμους άντρες να εξεταστούν έγκαιρα για καρκίνο του προστάτη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Thomas Walsh, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, δήλωσε ότι πρόκειται για ορισμένα από τα πρώτα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η αναπαραγωγική υγεία του άντρα μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή κακοήθη νόσο αργότερα.

Δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί ποια θα μπορούσε να είναι η κοινή αιτία που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπογονιμότητα και αργότερα εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στους άντρες.

Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η εθνικότητα.

Πιο πρόσφατα έχει υποδειχτεί ότι το αν κάποιος είναι πατέρας ή όχι μπορεί να σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη, αλλά έρευνες έχουν δείξει μεικτή εικόνα.

Η νέα έρευνα εξέτασε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε 22.562 άντρες που εξετάστηκαν για υπογονιμότητα σε 15 κλινικές μεταξύ 1967 και 1998. Περίπου 4.500 αυτών φάνηκε να έχουν υπογονιμότητα και 19 εμφάνισαν την περισσότερο επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.

Σε παρόμοιο δείγμα αντρών στο γενικό πληθυσμό, 16 άντρες διαγνώστηκαν με το είδος υψηλού κινδύνου της νόσου. Γενικά, οι υπογόνιμοι άντρες φάνηκε να έχουν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, η Dr Helen Rippon, από το Prostate Cancer Charity, δήλωσε ότι λόγω του μικρού αριθμού αντρών που επηρεάστηκαν είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη σχέσης.

Ο Ed Yong, του Cancer Research, στη Βρετανία, δήλωσε ότι δεν είναι πιθανό η υπογονιμότητα να οδηγεί άμεσα στον καρκίνο του προστάτη και πως ενδεχομένως η υπογονιμότητα και ο υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο στον προστάτη μπορεί να προέρχονται από κοινό γενετικό λάθος ή κάποιο παράγοντα του τρόπου ζωής ή του περιβάλλοντος.

Πηγές:
‘Cancer’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;