Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης δεν συντελεί μόνο στην αύξηση του βάρους, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη, που περιέχεται στα τρόφιμα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Η ερευνήτρια Dr. Miriam Vos, από το Emory School of Medicine, δήλωσε ότι όπως η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της υψηλής χοληστερόλης, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί επίσης να επηρεάσει τα λιπίδια αυτά.

Η πρόσθεση γλυκαντικών ουσιών σε παρασκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει σημαντικά την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης των Αμερικανών και τις συνολικές θερμίδες, σύμφωνα με την Vos.

Ωστόσο δεν υπάρχουν σημαντικές έρευνες που να έχουν εξετάσει την επίδραση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης στα λιπίδια.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 6.000 ενήλικες στοιχεία για τη διατροφή τους και στη συνέχεια τους κατηγοριοποίησαν ανάλογα με την πρόσληψη ζάχαρης και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Κατά μέσον όρο σχεδόν 16% του συνολικού αριθμού θερμίδων, καθημερινά, προερχόταν από πρόσθεση ζάχαρης. Η ομάδα που κατανάλωνε τις μεγαλύτερες ποσότητες κατανάλωνε κατά μέσον όρο 46 κουταλάκια προστιθέμενης ζάχαρης καθημερινά, ενώ η ομάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση κατανάλωνε κατά μέσον όρο μόνο 3 κουταλάκια καθημερινά.

Η Vos δήλωσε ότι θα ήταν σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη υγεία των ανθρώπων να αρχίσουν να εστιάζουν στην ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνουν και να ανακαλύψουν τρόπους να την περιορίσουν.

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης δεν συμβάλλει μόνο στην παχυσαρκία αλλά αποτελεί και παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στοπεριοδικό ‘Journal of the American Medical Association’.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού
2,4 δισ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο για το 2023
Ο ΙΣΑ συντάσσεται με τον ΠΙΣ υπέρ της αποχής από τη συνταγογράφηση