Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενδεχομένως βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Επισκόπηση 25 ερευνών που αφορούσαν σχεδόν 600 ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση κατά μέσον όρο 67 γρ., ξηρών καρπών ημερησίως, μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης κατά 7,4%.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Loma Linda πιστεύει ότι οι ξηροί καρποί μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης.

Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα έδειξε πως οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινούς διατροφής, αλλά προειδοποίησαν ενάντια στην κατανάλωση ξηρών καρπών που καλύπτονται από ζάχαρη ή αλάτι. Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ωφέλιμη, αλλά η έρευνα στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’ θέλησε να υπολογίσει ακριβώς την επίδραση.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα κατανάλωσαν 67 γρ. την ημέρα κατά μέσον όρο, σε διάστημα 3 έως 8 εβδομάδων.

Εκτός από τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, οι ξηροί καρποί μείωσαν επίσης την ποσότητα τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, η επίδραση ήταν λιγότερο εμφανής μεταξύ των υπέρβαρων.

Δεν είναι ακόμα σαφής η αιτία της επίδρασης, αν και μια υπόθεση είναι ότι οφείλεται στις φυτικές στερόλες που περιέχουν, που πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Joan Sabate, δήλωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως μέρος υγιεινούς διατροφής θα πρέπει να συνιστάται. Πρόσθεσε ότι η επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ήταν δοσοεξαρτώμενη και διάφορα είδη είχαν παρόμοια αποτελέσματα.


Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;