Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση κατεργασμένου κόκκινου κρέατος-όπως χοτ ντογκ, μπέικον και λουκάνικων- σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και διαβήτη.
Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation,’ δεν αποκαλύπτει τέτοιο κίνδυνο για το ακατέργαστο κρέας.
Η κατανάλωση μιας μερίδας κατεργασμένου κρέατος την ημέρα-ή το ισοδύναμο ενός χοτ ντογκ ή δυο φετών σαλαμιού-σχετιζόταν με αύξηση κατά 42% του κινδύνου για καρδιοπάθεια και 19% για διαβήτη, αναφέρει η έρευνα επιστημόνων από τη Σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ.
Η κατανάλωση ακατέργαστου βοδινού χοιρινού ή αρνιού δεν συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη.
Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ και προσπαθεί να διερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης επεξεργασμένου ή μη κρέατος στην υγεία.
Η επικεφαλής της μελέτης, Renata Micha, δήλωσε ότι το εύρημα ότι όλα τα κόκκινα κρέατα δεν είναι ισοδύναμα όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος και μεταβολικής νόσου έχει σημαντικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό να καταναλώνει κάποιος μπριζόλα για βραδινό κάθε μέρα, αν περιορίσει το μπέικον στο πρωινό και το χοτ ντογκ στο μεσημεριανό. Ο Micha δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος.
Η κατανάλωση έως μιας μερίδας την εβδομάδα δεν θα σχετίζεται με μεγάλο κίνδυνο και η συγκεκριμένη έρευνα δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως άδεια για να καταναλώνει κάποιος απεριόριστες ποσότητες ακατέργαστου κόκκινου κρέατος.
Ο Micha περιέλαβε στην ανάλυση 20 έρευνες που αφορούσαν περισσότερους από 1,2 εκ. ανθρώπους. Για τις ανάγκες της έρευνας, το κόκκινο κρέας ορίστηκε ως οποιοδήποτε τρόφιμο ακατέργαστου βοδινού, αρνιού ή χοιρινού.
Το κατεργασμένο κρέας ορίστηκε ως κρέας καπνιστό, παστό ή που περιέχει χημικά συντηρητικά.
Ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη οι ερευνητές γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη, η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο και για τις δυο νόσους.
Το κατεργασμένο και μη κατεργασμένο κρέας περιείχε παρόμοιες ποσότητες λιπαρών και χοληστερόλης, αλλά το κατεργασμένο περιείχε κατά μέσον όρο περίπου 4 φορές περισσότερο νάτριο και 50% περισσότερα νιτρικά άλατα σε σχέση με το μη κατεργασμένο.
Η κατανάλωση αλατιού συνδέεται στενά με την υπέρταση, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων.
Ο Robert Eckel, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε ότι τείνουμε να κατηγορούμε τα κορεσμένα λιπαρά στο κόκκινο κρέας όσον αφορά την καρδιοπάθεια, αλλά η έρευνα υποδεικνύει ότι πιθανόν δεν είναι τόσο απλό. Ο Micha δήλωσε ότι είναι σαφές πως η μελλοντική έρευνα σχετικά με το κόκκινο κρέας και την υγεία θα διαχωρίσει το κατεργασμένο από το ακατέργαστο κρέας.
Παραμένει να διαπιστωθεί και ο ρόλος κατεργασμένου έναντι ακατέργαστου κόκκινου κρέατος σε άλλες νόσους, όπως τον καρκίνο. Η κατανάλωση του κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος έχει εμπλακεί στον καρκίνο του παχέος εντέρου, για παράδειγμα.
Ωστόσο, όπως στις έρευνες για την καρδιά, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας υπολόγιζε μαζί τα δυο είδη κρέατος.
Ο Eckel, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της ξεχωριστής επίδρασης του κατεργασμένου και ελάχιστα κατεργασμένου κρέατος στην υγεία. Θεωρεί πως τα στοιχεία της έρευνας δεν είναι απόλυτα.
Πηγές:
‘Circulation′.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]
Ποια μυρωδικά μπορούν να βοηθήσουν με το αδυνάτισμα