Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στην προστασία έναντι της εμφάνισης της νόσου Alzheimer σε υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με νέα Ισπανική έρευνα.

Γυναίκες που δεν καπνίζουν φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

Η επικεφαλής της έρευνας, Ana M. Garcia, από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ύπαρξη προστατευτικής επίδρασης της κατανάλωσης αλκοόλ, κυρίως στους μη καπνιστές και την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η σχέση μεταξύ καπνού και κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και οι σχέσεις με το φύλο, κατά την αξιολόγηση της επίδρασης του καπνίσματος και του ποτού στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Η Garcia εξήγησε ότι τα διαδραστικά αποτελέσματα του καπνίσματος και του ποτού στηρίζονται από το γεγονός ότι και τα δυο επηρεάζουν τους υποδοχείς νευρώνων του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Alzheimer's Disease’, προέρχονται από συγκριτική ανάλυση του ιατρικού ιστορικού και των συνηθειών καπνίσματος και κατανάλωσης ποτού ανθρώπων με τη νόσο Alzheimer έναντι ομάδας υγιών ανθρώπων.

Και οι δυο ομάδες ήταν παρόμοιες σε ηλικία και φύλο.

Το κάπνισμα φάνηκε να μην έχει επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο της νόσου, ιδιαίτερα σε γυναίκες που δεν κάπνιζαν.

Πηγές:
Journal of Alzheimer′s Disease’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD