Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του άσθματος και της παχυσαρκίας.

Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της παχυσαρκίας και του άσθματος, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Jun Ma από το ερευνητικό ινστιτούτο Palo Alto στην Καλιφόρνια. Η Ma εξέτασε περίπου 4.500 άντρες και γυναίκες από το 2005 έως το 2006.

Περίπου το ένα τρίτο ήταν υπέρβαροι και ακόμα ένα τρίτο παχύσαρκοι.

Ποσοστό 41% εμφάνιζε κάποιο είδος αλλεργίας, ενώ 8% παρουσίαζε άσθμα. Οι ερευνητές επιθυμούσαν να διαχωρίσουν αυτά τα ποσοστά, καθώς η αλλεργία και το άσθμα συνδέονται σε ορισμένους ανθρώπους.

Ποσοστό 12% των παχύσαρκων εμφάνιζε άσθμα, σε σύγκριση με ποσοστό 6% των συμμετεχόντων με φυσιολογικό βάρος. Η πιθανότητα άσθματος αύξανε σε ευθυγράμμιση με τον Δείκτη μάζας Σώματος και της περιμέτρου της μέσης. Ο κίνδυνος άσθματος ήταν τουλάχιστον τριπλάσιος για τους περισσότερο παχύσαρκους σε σύγκριση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Ωστόσο δεν είναι σαφής η αιτία που ενδεχομένως συνδέει την παχυσαρκία με το άσθμα. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν υποδείξει ότι πιθανός παράγοντας είναι η χαμηλού βαθμού φλεγμονή που εμφανίζεται με την παχυσαρκία, ενώ άλλοι ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί αιτία για την ύπαρξη της σχέσης.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά προλέγει την έναρξη διαβήτη. Ποσοστό 37% εμφάνιζε είτε διαβήτη είτε αντίσταση στην ινσουλίνη. Η έρευνα δεν οδήγησε σε ενδείξεις, ωστόσο, ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν υπεύθυνη για τη σχέση και η αλλεργία δεν σχετιζόταν είτε με το βάρος είτε με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα ευρήματα δεν αποκλείουν την πιθανότητα να αποτελεί η ινσουλίνη το σύνδεσμο μεταξύ παχυσαρκίας και άσθματος, δήλωσε η Ma και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες για τη σχέση, η οποία μοιάζει πολύπλοκη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Allergy'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών