Επίπτωση και στη χώρα μας έχει μεγάλη επιδημία ιλαράς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλγαρία.

Τα κρούσματα στη γειτονική χώρα αφορούν κυρίως μετακινούμενους πληθυσμούς Roma.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την έναρξη της επιδημίας ιλαράς έως και την 23η εβδομάδα του 2010 έχουν αναφερθεί στη Βουλγαρία 22.425 κρούσματα ιλαράς, συμπεριλαμβανομένων 24 θανάτων.

Τα 20.176 κρούσματα δηλώθηκαν εντός του 2010 έως και την 23η εβδομάδα.

Σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημειωθεί περιστατικά συνδεδεμένα με την επιδημία αυτή. Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις 18 Ιουνίου, έχουν δηλωθεί από όλη την Ελλάδα συνολικά 97 κρούσματα ιλαράς στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από αυτά:

  • Τα 64 κρούσματα (66%) είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα (με ορολογικό έλεγχο ή/και PCR φαρυγγικού επιχρίσματος). - Τα 20 κρούσματα είναι πιθανά (δηλαδή κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα).
  • Τα 13 κρούσματα είναι ενδεχόμενα (δηλαδή κρούσματα μόνο με συμβατή κλινική εικόνα).
  • Σε εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έχει απομονωθεί - από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Εντεροϊών (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur) - ιός ιλαράς γονοτύπου D4 (σε 5 κρούσματα βουλγαρικής υπηκοότητας και σε 4 κρούσματα ελληνικής υπηκοότητας, εκ των οποίων 1 αθίγγανη).

Μετακινούμενοι

Από τα 97 δηλωθέντα κρούσματα:

  • 35 κρούσματα (36%) είναι βουλγαρικής υπηκοότητας (κυρίως αθίγγανοι - μετακινούμενοι πληθυσμοί, που ήρθαν στην Ελλάδα για εποχικές αγροτικές εργασίες, μαζί με τις οικογένειες τους).
  • 59 κρούσματα (61%) είναι ελληνικής υπηκοότητας, εκ των οποίων 23 αθίγγανοι (24%).
  • 3 κρούσματα είναι άλλης υπηκοότητας (1 κρούσμα αλβανικής υπηκοότητας και 2 τουρίστες, ένας δανέζικης και ένας γαλλικής υπηκοότητας).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;