Οι καρδιοπαθείς μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο, αν συνυπάρχει άγχος, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους με καρδιοπάθεια, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένο κίνδυνο κατά 74% για καρδιαγγειακά συμβάντα σε όσους εμφάνιζαν αγχώδη διαταραχή. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tilburg στην Ολλανδία παρακολούθησαν ομάδα ασθενών μετά από 5 έως 5,5 χρόνια.

Ανακάλυψαν ότι το ετήσιο ποσοστό καρδιαγγειακών συμβάντων ήταν 9,6% στους 106 ασθενείς που υπέφεραν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Είναι γνωστό πως άνθρωποι με καρδιοπάθεια συχνά εμφανίζουν άγχος σχετικά με το μέλλον τους και με τον τρόπο που θα επηρεάσει η νόσος τη ζωή τους.

Στους 909 ασθενείς χωρίς αγχώδη διαταραχή, το ποσοστό ήταν 6,6%. Μέχρι 24% έως 31% των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο εμφάνιζαν επίσης συμπτώματα άγχους, ανέφερε η έρευνα.

Λίγες έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο του άγχους όσον αφορά την πρόβλεψη καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η απάντηση σχετικά με την αιτία που οι αγχώδεις διαταραχές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο δεν είναι ακόμα σαφής.

Ενδεχομένως ασθενείς με άγχος είναι περισσότερο πιθανό να επισκεφτούν τον γιατρό τους όταν εμφανίζουν συμπτώματα και επομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Αντίθετα, ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα άγχους μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερες πιθανότητες να επισκεφτούν τον ειδικό και να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων με την καρδιά τους. Είναι επίσης πιθανό, σύμφωνα με την έρευνα, να υπάρχει κοινός παράγοντας που καθιστά ευάλωτους τους ανθρώπους στην καρδιοπάθεια και στο άγχος.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Elisabeth Martens, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν εφαρμογή στην κλινική πρακτική και έρευνα. Όπως δήλωσε, η αξιολόγηση και αντιμετώπιση του άγχους, μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί μέρος του συνολικού ελέγχου των ασθενών με στεφανιαία νόσο.

Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να κατανοηθεί η σχέση, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κυστική ίνωση: Ανακαλύπτοντας το μονοπάτι για απεριόριστη ανάσα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής