Επιστήμονες ανησυχούν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αντικολλητικά τηγάνια μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης των παιδιών.

Ερευνητές ανακάλυψαν σχέση αλλά όχι αποδείξεις και όπως δήλωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου West Virginia χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Εξέτασαν περισσότερα από 12.000 παιδιά. Ειδικοί τόνισαν ότι η έκθεση των παιδιών ήταν πολύ υψηλότερη από τη συνήθη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε χημικές ουσίες καθώς χρησιμοποιούνται στα προϊόντα. Τα Perfluo PFOA και PFOS δίνουν στα αντικολλητικά τηγάνια αντίσταση στη ζέστη, ενώ προέρχονται και από τη διάσπαση ουσιών που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων και στην παραγωγή υφασμάτων, χαλιών και ρουχισμού.

Ειδικοί γνωρίζουν ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό και να φθάσουν στο ήπαρ. Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα PFOA και PFOS ενδεχομένως αλλάζουν το πόσο αποτελεσματικά ο οργανισμός αντιμετωπίζει τα λιπαρά.

Η Stephanie Frisbee εξέτασε ομάδα παιδιών που είχαν εκτεθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα PFOA μέσω βιομηχανικού ατυχήματος. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα PFOA από τα αναμενόμενα-69.2 ng/ml σε σύγκριση με 3.9ng/ml που είναι ο εθνικός μέσος όρος.

Τα υψηλότερα επίπεδα PFOA σχετίζονταν με αυξημένη ολική χοληστερόλη και χοληστερόλη LDL. Το ένα πέμπτο των παιδιών και εφήβων που εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα PFOA είχε συνολικά επίπεδα χοληστερόλης 4,6 mg/dl υψηλότερη και επίπεδα χοληστερόλης 3.8mg/dl υψηλότερη από το ένα πέμπτο των παιδιών με τα χαμηλότερα επίπεδα PFOA.

Τα επίπεδα PFOS ήταν ελαφρώς αυξημένα, ωστόσο συνδέθηκαν επίσης με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η Cathy Ross, του British Heart Foundation, δηλώνει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;