Καρδιοπαθείς με το ‘στενάχωρο’ τύπο προσωπικότητας D, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.’

Ανάλυση προηγούμενων μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 6.000 ασθενείς ανακάλυψε σχέση μεταξύ της προσωπικότητας D και μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με πρόβλημα καρδιάς.

Το σύστημα κατάταξης προσωπικότητας που περιέγρραψε δεκαετίες πριν τον τύπο Α, πιο πρόσφατα χαρακτήρισε τον τύπο D ως προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από χρόνια αρνητικά συναισθήματα, πεσιμισμό και συστολή. Ερευνητές παρατήρησαν τριπλάσια αύξηση του κινδύνου σε καρδιοπαθείς με προσωπικότητα D για εμφάνιση μελλοντικών καρδιαγγειακών θεμάτων, όπως περιφερική αρτηριακή νόσο, αγγειοπλαστική ή μπαι πας, καρδιακή ανεπάρκεια, μεταμόσχευση καρδιάς, καρδιακή προσβολή ή θάνατο.

Ασθενείς με τύπο προσωπικότητας D τείνουν να εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, ευερεθιστότητας και καταθλιπτικής διάθεσης σε καταστάσεις και διαχρονικά, ενώ δεν μοιράζονται τα συναισθήματα με άλλους λόγω του φόβου κριτικής, δήλωσε η Viola Spek, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Tiburg της Ολλανδίας.

Όπως σημειώνει, ανακάλυψε ότι ο τύπος προσωπικότητας D προβλέπει τη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς ιατρικούς παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές ανέλυσαν 49 έρευνες προσωπικότητας D και μελλοντικής υγείας της καρδιάς ή ψυχικής υγείας.

Η προσωπικότητα D συνδέθηκε με τριπλάσια αύξηση του μακροπρόθεσμου κινδύνου ψυχικών παθήσεων, όπως κλινική κατάθλιψη, άγχος ή φτωχή ψυχική υγεία.

Η αξιολόγηση καρδιοπαθών με τέτοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς την ευκαιρία να επέμβουν έγκαιρα με ψυχολογική ή συμπεριφοριστική συμβουλευτική και ενδεχομένως να βελτιώσουν το αποτέλεσμα στο καρδιαγγειακό.

Ο Johan Denollet, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η προσωπικότητα τύπου D και η κατάθλιψη είναι χωριστές ενδείξεις ψυχολογικής πίεσης με ανεξάρτητη επίδραση στο καρδιαγγειακό. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ταυτόχρονη χρήση μετρήσεων κατάθλιψης και τύπου D για να εντοπιστούν ασθενείς με υψηλό κίνδυνο.

Η κατάταξη στην προσωπικότητα D καθορίστηκε με τη χρήση σύντομου ερωτηματολογίου, με 14 ερωτήσεις που μετρούν την κοινωνικότητα και τη γενική διάθεση. Ασθενείς απάντησαν σε προτάσεις όπως ‘είμαι κλειστός τύπος’ και ‘συχνά αισθάνομαι δυστυχής.’

Πρόσφατες έρευνες άλλων ομάδων ανακάλυψαν βιολογικές και συμπεριφοριστικές οδούς που μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν την αρνητική επίδραση στον τύπο D.

Ασθενείς με προσωπικότητα D φαίνεται να ανταποκρίνονται διαφορετικά στο καρδιαγγειακό στρες. Η προσωπικότητα D σχετίζεται με διαφορές στην κορτιζόλη, ορμόνη του στρες που αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Επίσης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.

Επιπρόσθετα, ασθενείς με καρδιολογικό πρόβλημα που έχουν προσωπικότητα D μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποβάλλονται σε τσεκ απ τακτικά ή να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους γιατρούς τους.

Πηγές:
‘Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού
2,4 δισ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο για το 2023
Ο ΙΣΑ συντάσσεται με τον ΠΙΣ υπέρ της αποχής από τη συνταγογράφηση