Ο συνδυασμός κατάθλιψης και στεφανιαίας νόσου σε έναν ασθενή μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότερο θανατηφόρος από την καθεμία από τις δυο νόσους χωριστά, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Γάλλοι και Βρετανοί ειδικοί, δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν και από τις δυο νόσους ενδεχομένως έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Heart’ παρακολούθησε την ψυχική και σωματική υγεία 6.000 μεσήλικων για πέντε περίπου χρόνια.

Ειδικοί δήλωσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο την κατάθλιψη σε ασθενείς με προβλήματα καρδιάς.

Επιστήμονες από το University College London και το Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών παρακολούθησε την υγεία σχεδόν 6.000 αντρών και γυναικών για 5,5 χρόνια. Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που έπασχαν από καρδιακή νόσο μόνο είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από καμία από τις δύο νόσους.

Ωστόσο, ο συνδυασμός καρδιακής νόσου και κατάθλιψης τριπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και τετραπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Η Amy Thompson, από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε ότι η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που υποδείκνυαν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο. Πρόσθεσε ότι η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν αν κάποιος αισθάνεται πως έχει χαμηλή διάθεση.

Είτε κάποιος πάσχει είτε όχι από καρδιοπάθεια, αν αισθάνεται κατάθλιψη είναι αναγκαίο να μιλήσει στον γιατρό του, πρόσθεσε η Thompson.

Πηγές:
‘Heart’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία