Μπορεί η κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου; Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί, τουλάχιστον στα χάμστερ.

Επιστήμονες στο Χόνγκ Κόνγκ χορήγησαν θρυμματισμένα κρεμμύδια σε χάμστερ που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε χοληστερόλη. Μετά από 8 εβδομάδες, τα επίπεδα χοληστερόλης LDL μειώθηκαν κατά 20%.

Πρόκειται για θετική είδηση επειδή τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL συνδέονται με καρδιαγγειακή νόσο. Ταυτόχρονα, δεν υπήρχε πτώση στα επίπεδα χοληστερόλης HDL, της 'καλής' χοληστερόλης.

Τα ευρήματα στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιού μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Zhen Yu Chen, του Chinese University of Hong Kong.

Τα κρεμμύδια που είναι πιο γλυκά από την περισσότερο οικεία ποικιλία αποτελούν συστατικό της ινδικής και μεσογειακής κουζίνας.

Τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί ενδεχομένως να έχουν και άλλα οφέλη στην υγεία. Φαίνεται πως περιέχουν ουσίες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων παχέος εντέρου και ήπατος, σύμφωνα με έρευνα του 2004, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry.’

Πηγές:
‘Journal of Agricultural and Food Chemistry.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;