Ασθενείς με καρκίνο στο μαστό που καπνίζουν ή κάπνιζαν στο παρελθόν έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με μη καπνίστριες που πάσχουν από καρκίνο μαστού, αναφέρει νέα έρευνα.

Γυναίκες που ήταν καπνίστριες ή είχαν ιστορικό καπνίσματος είχαν 39% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω καρκίνου στο μαστό, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Dejana Braithwaite, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Ο κίνδυνος θανάτου από άλλα αίτια ήταν επίσης αυξημένος.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την έρευνα στον καρκίνο, που πραγματοποιείται στη Φιλαδέλφεια.

Προηγούμενες έρευνες που εστίασαν στη σχέση μεταξύ ενεργητικού καπνίσματος (έναντι παθητικού) και επιβίωσης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού οδήγησαν σε μεικτή εικόνα, δήλωσε.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια η ισχύς της έρευνας είναι ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη έρευνα σε περισσότερες από 2.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό. Η Braithwaite παρακολούθησε 2.265 γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων, από τις οποίες όλες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μεταξύ του 1997 και 2000, για 9 χρόνια.

Εξέτασε αν το κάπνισμα επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και από άλλα αίτια.

Κατά την επανεξέταση, 164 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο στο μαστό και 120 από άλλα αίτια.

Εκτός από υψηλότερο κατά 39% ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μαστού οι καπνίστριες και πρώην καπνίστριες είχαν ακόμα υψηλότερο ποσοστό θανάτου από άλλα αίτια-διπλάσιο-σε σχέση με όσες δεν κάπνισαν ποτέ. Ως ιστορικό καπνίσματος, θεωρήθηκε να έχουν καπνίσει 100 τσιγάρα στη ζωή τους οι συμμετέχουσες.

Εστιάζοντας σε υποομάδες, η ερευνήτρια ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που επηρεάστηκαν περισσότερο από το κάπνισμα ήταν αυτές με όγκους HER2 αρνητικούς, όσες είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και όσες πέρασαν την εμμηνόπαυση.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η σχέση δεν μπορεί να εξηγηθεί οριστικά. Μια πιθανότητα είναι οι χημικές ουσίες του καπνού να καθιστούν τον καρκίνο περισσότερο επιθετικό. Υποθέτει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα χωρίς κάπνισμα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος.

Στην έρευνα, 893 ήταν πρώην καπνίστριες, 173 νυν, ενώ 1.199 δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;