Η υγεία της καρδιάς από τη μέση ηλικία και ύστερα είναι δώρο των γονιδίων ή αποκτάται από τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον έλεγχο του ανθρώπου;

Δυο μεγάλες έρευνες, του Northwestern Medicine, επιβεβαιώνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η πρώτη έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που υιοθέτησαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στη νεαρή ενήλικο ζωή είχαν χαμηλό κίνδυνο προβλημάτων στο καρδιαγγειακό στη μέση ηλικία. Οι 5 σημαντικότεροι παράγοντες είναι η απουσία καπνίσματος, η χαμηλή ή καθόλου κατανάλωση αλκοόλ, ο έλεγχος βάρους, η άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής.

Η δεύτερη έρευνα δείχνει ότι η υγεία του καρδιαγγειακού οφείλεται κυρίως σε παράγοντες του τρόπου ζωής και υγιεινή συμπεριφορά, όχι κληρονομικότητα.

Ο Donald Lloyd-Jones, του Northwestern University και του Northwestern Memorial Hospital, δήλωσε ότι οι υγιεινές συνήθειες μπορεί να ‘ξεγελάσουν’ μεγάλο μέρος γενετικών παραγόντων.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν έλεγχο όσον αφορά την υγεία της καρδιάς τους. Όσο νωρίτερα αρχίσουν να κάνουν υγιεινές επιλογές τόσο πιο πιθανό είναι να διατηρήσουν χαμηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
Η πρώτη έρευνα εξέτασε γιατί οι περισσότεροι νέοι ενήλικες που έχουν χαμηλό προφίλ κινδύνου για καρδιακή νόσο, συχνά εμπίπτουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου μέχρι τη μέση ηλικία, με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και υπερβάλλον βάρος.



Η έρευνα ανακάλυψε ότι η ανθυγιεινή μετατόπιση είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής. Περισσότεροι από τους μισούς νέους ενήλικες που ακολούθησαν 5 υγιεινούς τρόπους ζωής για 20 χρόνια κατόρθωσαν να διατηρήσουν τον χαμηλό κίνδυνο για καρδιοπάθεια μέχρι τη μέση ηλικία.

Οι 5 παράγοντες ήταν το μη κάπνισμα, η χαμηλή ή καθόλου κατανάλωση αλκοόλ, ο έλεγχος του βάρους, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Kiang Liu, του Feinberg School, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής σε νεότερη ηλικία, καθώς θα επηρεάζει τη μελλοντική υγεία.

Υπάρχουν μεγάλα οφέλη στο να φτάσει κάποιος στη μέση ηλικία με χαμηλό προφίλ κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερα έξοδα για περίθαλψη. Προφίλ χαμηλού κινδύνου σημαίνει χαμηλή χοληστερόλη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, καθόλου κάπνισμα, όχι διαβήτη, τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή και όχι υπερβάλλον βάρος.

Η έρευνα περιέλαβε 2.336 άτομα, ηλικίας 18 έως 30 ετών, για 20 χρόνια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή, άσκηση, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, βάρος, αρτηριακή πίεση και επίπεδα γλυκόζης στην έναρξη της έρευνας, 7 χρόνια αργότερα και στο τέλος της έρευνας.

Οι έρευνες παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συναντήσεις της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολόγων στο Σικάγο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος