Πειραματικό φάρμακο της Merck αύξησε με ασφάλεια τα επίπεδα καλής χοληστερόλης σε όρια ρεκόρ, ενώ μείωσε την κακή χοληστερόλη σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, σε έρευνα που δημιούργησε έκπληξη στους ερευνητές και οδηγεί σε ελπίδες για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο μείωσης του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Dr. Christopher Cannon, από το Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη.

Το anacetrapib, δεν θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά. Χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, για να διαπιστωθεί αν οι σημαντικές επιδράσεις του στη χοληστερόλη θα μεταφραστούν σε λιγότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους.



Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τη Merck, εξέτασε το φάρμακο σε 1.623 ανθρώπους που ήδη λάμβαναν στατίνες –οι μισοί ήδη είχαν υποστεί μια καρδιακή προσβολή και οι υπόλοιποι είχαν παθήσεις όπως διαβήτη.

Η χοληστερόλη LDL, από 100 έως 129 θεωρείται καλή για υγιείς ανθρώπους, αλλά ασθενείς όπως οι προηγούμενοι θα πρέπει να στοχεύουν σε επίπεδο κάτω του 100 ή ακόμα και κάτω του 70, σύμφωνα με οδηγίες. Για την HDL, 40 έως 59 είναι ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά υψηλότερα επίπεδα είναι καλύτερα.



Μετά από έξι μήνες, τα επίπεδα LDL υποχώρησαν από 81 στο 45 σε όσους έλαβαν anacetrapib, και από 82 σε 77 σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η HDL αυξήθηκε από 41 σε 101 σε όσους λάμβαναν το φάρμακο και από 40 σε 46 σε όσους λάμβαναν εικονικό.



Οι γιατροί δήλωσαν ότι τόσο μεγάλες διαφορές δεν παρατηρήθηκαν ποτέ πριν και οι βελτιώσεις παρέμειναν τουλάχιστον ένα χρόνο συνέχισης της έρευνας.

Η έρευνα ήταν πολύ μικρή ώστε να δείξει αν το φάρμακο μείωνε τους θανάτους, την καρδιακή προσβολή ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα, αλλά εκινείτο προς τη σωστή κατεύθυνση, με λιγότερα από τα προηγούμενα προβλήματα να εμφανίζονται σε όσους λάμβαναν το φάρμακο.

Η ομάδα που έλαβε το φάρμακο χρειάστηκε επίσης σημαντικά λιγότερες τεχνικές επιδιόρθωσης των φραγμένων αρτηριών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘New England Journal of Medicine.’

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;