Ο μεγάλος αριθμός αποβολών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μελλοντικά, αναφέρουν ερευνητές.

Η γερμανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Heart’, ανακάλυψε ότι γυναίκες που είχαν αποβάλει περισσότερες από τρεις φορές εμφάνιζαν πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου.

Η σχετικά νέα ηλικία των γυναικών σημαίνει ότι ο γενικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός, αλλά οι αποβολές θα πρέπει να θέσουν τους γιατρούς σε εγρήγορση για μελλοντικά προβλήματα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η αιτία για τη σχέση είναι ασαφής.

Η έρευνα εξέτασε περισσότερες από 11.500 γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών. Οι ερευνητές εστίασαν στο ιστορικό εγκυμοσύνης όσων υπέφεραν από καρδιακή προσβολή και το συνέκριναν με το ποσοστό αποβολών στις άλλες γυναίκες.

Ανακάλυψαν ότι μια στις τέσσερις γυναίκες της έρευνας ανέφερε ότι είχε μια αποβολή, αν και ο αριθμός μπορεί να ήταν υψηλότερος.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που συνδέονται με καρδιολογικά προβλήματα-όπως βάρος, κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα-οι 3 ή περισσότερες αποβολές αύξαναν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής περισσότερο από 500%.

Μικρότερη αύξηση του κινδύνου καταγράφηκε σε γυναίκες που απέβαλαν λιγότερες από 3 φορές.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου για την έρευνα στον καρκίνο, της Χαιδελβέργης, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικά.

Υπέδειξαν ότι το ιστορικό αποβολής θα πρέπει να καταγράφεται από τους γιατρούς ως σημαντικός δείκτης όταν προσπαθούν να καταλάβουν αν μια γυναίκα είναι πιθανό να υποστεί καρδιολογικό πρόβλημα στη μέση ηλικία και έπειτα.

Η ηλικία των γυναικών της έρευνας σημαίνει ότι ο γενικός κίνδυνος καρδιακής προσβολής δεν μπορούσε να ερευνηθεί.

Η πενταπλάσια αύξηση κινδύνου αναφέρεται σε πολύ μικρότερο κίνδυνο-ότι μια γυναίκα θα είχε καρδιακή προσβολή σε νεαρότερη ηλικία.

Αυτό μεταφράζεται. ότι ακόμα και πενταπλάσια αύξηση δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα που έχει αποβάλει πολλές φορές είναι πολύ πιθανό να υποστεί καρδιακή προσβολή.

Σε 2.876 γυναίκες που ανέφεραν αποβολές υπήρξαν 82 καρδιακές προσβολές σε δεκαετή περίοδο.

Ο Καθηγητής Gordon Smith, από το Cambridge University, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν κοινοί προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για την αποβολή και την καρδιοπάθεια.

Εκπρόσωπος του British Heart Foundation, δήλωσε ότι δύσκολα μπορεί να εξαχθεί σταθερό συμπέρασμα από την έρευνα, καθώς υπεισέρχονται αρκετοί άλλοι παράγοντες σε ότι αφορά την αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Όπως δήλωσε, είναι γνωστό πως σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλών αποβολών, οι γυναίκες είχαν προηγουμένως καρδιαγγειακή νόσο που δεν είχε διαγνωστεί ή σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, επομένως είναι πιθανό να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής που δεν συνδέεται με την εγκυμοσύνη.

Πηγές:
‘Heart’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα αστικά λύματα
Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση αλκοόλ οι Ευρωπαίοι
Οι φορετές συσκευές αγχώνουν ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή [μελέτη]