Σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το επικρατούν στέλεχος γρίπης, που εργαστηριακά επιβεβαιώνεται είναι το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009.
Το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι έως και τις 24 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 37 σοβαρά κρούσματα, που έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, και 6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι θάνατοι από γρίπη. Η εικόνα αυτή είναι αναμενόμενη για την εποχική γρίπη και το υπουργείο, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρακολουθεί την εξέλιξή της.
Ως κύρια μέτρα δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα κατωτέρω:
- Η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
- Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν συντομότερα, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr).
- Η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και ιδιαιτέρως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.
- Η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων καθώς και η επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών δεν κρίνονται σκόπιμη.
- Εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί των θεμάτων που αφορούν την εποχική γρίπη ορίζονται ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Τσακρής και ο Επίκουρος Καθηγητής Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Λοιμωξιολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις