Τα γονίδια παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ότι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι ερευνητές, στην προδιάθεση εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη γενετική έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα.

Ανακαλύφθηκαν 5 νέα ‘επικίνδυνα’ γονίδια, οδηγώντας τον συνολικό αριθμό στα 11.

Η νόσος θεωρούνταν παλαιότερα ότι προκαλείται αποκλειστικά από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο ερευνητής Nick Wood, του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Λονδίνου, δήλωσε ότι η ανακάλυψη 5 νέων γονιδίων είναι συναρπαστική εξέλιξη και θα βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου θανάτου των νευρώνων.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’ ερευνητές από 6 χώρες εξέτασαν γενετικές διαφορές στο DNA 12.000 ανθρώπων με Πάρκινσον και περισσότερους από 21.000 υγιείς εθελοντές.

Ανακάλυψαν 11 γενετικούς παράγοντες κινδύνου. Οι 5 ήταν άγνωστοι.

Εκτιμάται ότι η ύπαρξη των συγκεκριμένων γονιδίων καθιστά ορισμένους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους στην εμφάνιση της νόσου, αν και δεν σημαίνει ότι με βεβαιότητα θα την εμφανίσει κάποιος.

Κάθε γονίδιο αυξάνει κατά πολύ μικρό ποσοστό τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον αλλά όσοι φέρουν υψηλό αριθμό ‘επικίνδυνων’ γονιδίων έχουν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσους φέρουν μικρό αριθμό τέτοιων γονιδίων.

Ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά ακόμα γενετικά στοιχεία που θα πρέπει να ανακαλυφθούν για να συμπληρωθεί η εικόνα της βιολογικής οδού που οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου.

Πηγές:
‘Lancet’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD