Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, καθώς τα θύματα της γρίπης αυξάνονται με ανησυχητικό βαθμό.

Το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι - σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) - η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Έως σήμερα, το στέλεχος γρίπης που κυκλοφορεί και εργαστηριακά απομονώνεται είναι το στέλεχος Α (Η1Ν1) 2009. Αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 193 σοβαρά περιστατικά με γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 48 θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση γρίπης.

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 113 άτομα.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρχει σημαντικός αριθμός σοβαρών περιστατικών κυρίως σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν εμβολιάστηκαν.

Το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημικής γρίπης και ιδιαίτερα την πορεία των σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ όπως και την επαρκή κάλυψη των αναγκών σε καθημερινή βάση.



Οδηγίες

Τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας είναι:

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού επί υπάρξεως συμπτωμάτων. 
  • Συστήνεται η ταχεία χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις γρίπης κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε όσους νοσούν σοβαρά ή εμφανίζουν επιπ λοκές (δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, www.keelpno.gr). 
  • Συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο οποίος ενθαρρύνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (βλέπε ενημέρωση για γρίπη στον δικτυακό τόπο www.keelpno.gr). Επιπρόσθετα ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Αντίδραση

Τη διαφωνία του για τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας, εξέφρασε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος επισημαίνει τα εξής:

'Η τελευταία ένταση με επίκεντρο τα θέματα του νομοσχεδίου της υγείας και της κινητοποίησης του ιατρικού κόσμου γύρω από αυτό το θέμα, δεν έπρεπε να αφήσει χωρίς σχολιασμό και ενημέρωση τους πάντες για το πρόβλημα της τωρινής επιδημίας της γρίπης Η1Ν1.

Μέχρι σήμερα, τα θύματα υπερέβησαν τα 45 και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν περιέλθει σε πρακτική αδυναμία κάλυψης των αναγκών της χώρας. Η επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών είναι επιβεβλημένη και στο σημείο αυτό καμία αμέλεια για την έγκαιρη εξασφάλιση υλικών, υποδομών και προσωπικού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στη long COVID ηλικιακά [μελέτη]
Καρκίνος στομάχου - ΕΚΠΑ: Ποιες είναι οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου
10,3 εκατομμύρια άνθρωποι με ιλαρά το 2023 - Στους 107.500 οι θάνατοι