Ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού της γρίπης, διαμορφώνει ο καιρός.
Η γρίπη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα (ακόμη και χωρίς βήχα) σε χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλά ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Οι επιδημιολόγοι είχαν καταγράψει πτωτική τάση της επιδημίας, η οποία, όμως, θα επιβραδυνθεί, όσο διαρκεί η κακοκαιρία.
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη ειδικών επιστημόνων για τη γρίπη, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας εμφάνισε κορύφωση στην κοινότητα κατά την 5η εβδομάδα του 2011 (31/1-6/2/2011), ενώ από τότε παρατηρείται σταδιακή μείωση.
Ο αριθμός των εισαγωγών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω γρίπης, κορυφώθηκε κατά την επόμενη εβδομάδα (6η) του Φεβρουαρίου 2011 και αναμένεται συνέχιση των εισαγωγών με ελαττωμένους ρυθμούς. Μέχρι σήμερα, 107 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 125 θάνατοι.
Επισημαίνεται ότι σε τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 26 Φεβρουαρίου, βρέθηκε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με το εποχικό εμβόλιο ανήλθε στο 10,1%.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι οι κακές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση της αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.
Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στη μετάδοση των ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις(συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) με πολλαπλούς τρόπους.
Υπενθυμίζεται η σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:
- το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό
- η αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα
- iη αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια
- η χρήση χαρτομάντιλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους
- ο καλός και συχνός αερισμός των κλειστών χώρων
- η αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα
- η οικειοθελής κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
Τέλος, υπενθυμίζεται η ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού ακόμη και τώρα, με έμφαση στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και η έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης για την αποφυγή επιπλοκών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στη long COVID ηλικιακά [μελέτη]
Καρκίνος στομάχου - ΕΚΠΑ: Ποιες είναι οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου
10,3 εκατομμύρια άνθρωποι με ιλαρά το 2023 - Στους 107.500 οι θάνατοι