Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων και λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D φαίνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, ότι προστατεύονται μέχρι κάποιο βαθμό από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως και στον κίνδυνο εκδήλωσής του παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr.Song –Yi Park, του Πανεπιστημίου της Χαβάης στη Χονολουλού και η ομάδα του, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ασβεστίου και βιταμίνης D με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε 191.000 άτομα, μεταξύ 45 και 75 ετών, τα οποία συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες μεταξύ του 1993 και του 1996.

Εφτά χρόνια αργότερα, διαγνώστηκαν 2.110 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Από αυτές τις περιπτώσεις, 1.138 αφορούσαν άντρες και 972 γυναίκες.

Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων ασβεστίου, από τροφές και συμπληρώματα διατροφής, μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και στα δύο φύλα. Σε σύγκριση μεταξύ υψηλών και χαμηλών ποσοτήτων ασβεστίου, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο μειώθηκε κατά 30% στους άντρες και κατά 36% στις γυναίκες.

Η συνολική ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης D συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου για προσβολή από καρκίνο, μόνο στους άντρες.

Υψηλή ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων επίσης μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, ειδικά σε όσους δεν έπαιρναν ασβέστιο από συμπληρώματα. Η μείωση του κινδύνου έφθασε στο 23% στους άντρες και στο 34% στις γυναίκες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση της προστατευτικής δράσης του ασβεστίου, των γαλακτοκομικών προϊόντων και της βιταμίνης D στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών