Της Σοφίας Νέτα
Μια νέα διαγνωστική κλίμακα, που βαθμολογεί την ικανότητα στύσης από το 1 έως το 4 αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή, καθώς είναι απλή και κατανοητή και καταδεικνύει τη σημασία της αποτελεσματικής στύσης για μία πιο ικανοποιητική ερωτική ζωή.
Η διαγνωστική κλίμακα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή στο 22ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολόγων που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και δημιουργήθηκε από μια ομάδα ειδικών ουρολόγων, ψυχολόγων και γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
Παρουσιάζοντας την κλίμακα ο καθηγητής Μάικ Κίρμπυ από το Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσαϊρ της Μ. Βρετανίας, τόνισε ότι αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο που προσφέρει μία νέα προσέγγιση στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς μια απλή και εύκολη αξιολόγηση του προβλήματος που βασίζεται στο πόσο ικανοποιητική και αποτελεσματική είναι η στύση βοηθά τόσο τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς τους να καθορίσουν μία αποτελεσματική θεραπεία.
Η ικανότητα στύσης αξιολογείται με την κλίμακα ως εξής:
-Ανεπαρκής στύση (βαθμός 1)
-Στύση όχι ικανοποιητική για διείσδυση (βαθμός 2).
-Στύση ικανή για διείσδυση αλλά όχι ικανοποιητική (βαθμός 3).
-Απόλυτα ικανοποιητική στύση (βαθμός 4).
Η κλίμακα δίνει τη δυνατότητα στον άνδρα να μετρήσει και να αξιολογήσει μόνος του την ικανότητα στύσης απαντώντας σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο και αναπτύχθηκε αρχικά από το Δρ. Ιρβινγκ Γκολντσταϊν και τους συνεργάτες του σε κλινικές μελέτες της φαρμακευτικής ουσίας σιλδεναφίλης, με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της.
Υπολογίζεται ότι σήμερα παγκοσμίως προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζει το 13%-28% των ανδρών, ποσοστό που αυξάνεται συνεχώς λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ειδικότερα στην παρουσίαση της κλίμακας οι ειδικοί ανέφεραν ότι το 1995 οι εκτιμήσεις ήταν ότι 152 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο αντιμετώπιζαν πρόβλημα, ενώ 10 χρόνια μετά υπολογίστηκε ότι το πρόβλημα αφορά 322 εκατομμύρια άνδρες.
Το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο συχνό με την πάροδο της ηλικίας και συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος της οποίας μπορεί να αποτελεί και πρώιμο σύμπτωμα, η υπερλιπιδαιμία και η υπέρταση.
Σημειώνεται ότι η ομάδα των ειδικών συγκέντρωσε στοιχεία από παγκόσμιες κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και εξέτασαν δεδομένα από πρόσφατες μελέτες που αξιολογούν το ρόλο της ικανότητας στύσης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα με θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5, όπως το Βιάγκρα.
Η ανακοίνωση της κλίμακας μέτρησης της ικανοποιητικής στύσης έγινε δώδεκα μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Pfizer Global Better Sex Survey, που μελέτησε τις σεξουαλικές συνήθειες περισσότερων από 12.500 ανδρών και γυναικών σε 27 χώρες και έδειξε ότι η ποιότητα της στύσης είναι το ‘κλειδί‘ για μία ικανοποιητική σεξουαλική πράξη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 38% των ανδρών δήλωσαν πλήρως ικανοποιημένοι από τη αποτελεσματικότητα της στύσης τους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη