Γράφει ο Δημήτρης Καραγιώργος

Σε παγκόσμια απειλή εξελίσσεται εκ νέου η φυματίωση. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπισή της, εξακολουθεί να παραμένει μία από τις σημαντικότερες μολυσματικές ασθένειες διεθνώς.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση (24 Μαρτίου). Τα επιδημιολογικά στοιχεία προκαλούν ανησυχία, καθώς κάθε χρόνο, περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από το μυκoβακτηρίδιo της φυματίωσης ενώ μόνο το έτος 2005, 1.600.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της νόσου.

Οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων είναι η Αφρική, η Ασία, και η Νότια Αμερική, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της φυματίωσης επανήλθε κυρίως λόγω της αθρόας μετανάστευσης. Από το 1998 έως το 2006, στην Ελλάδα δηλώνονται, κατά μέσο όρο 5 - 10 νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμό ετησίως.

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι η Παγκόσμια ημέρα της Φυματίωσης έρχεται θυμίσει σε όλους ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στη χώρα μας και πως χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια όλων μας για να εμποδιστεί η παραπέρα εξάπλωσή της.

Σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «ACT UP HELLAS», το υπουργείο ξεκινά επικοινωνιακή εκστρατεία ενημέρωσης των μεταναστών για τη φυματίωση και την δυνατότητα παροχής ιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας.

Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή της και η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η οποία δημοσιοποίησε επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ακόμα και κάτω από βελτιωμένες συνθήκες, η θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης θα μπορέσει να έχει επιτυχία μόλις για τους μισούς ασθενείς τους που πάσχουν από την ασθένεια.

Καθώς η ανεπαρκής έρευνα και ανάπτυξη για νέα φάρμακα και διαγνωστικές μεθόδους δε δίνουν στο ιατρικό προσωπικό τα κατάλληλα εργαλεία για να θεραπεύσει την ασθένεια, κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να αναπτύξουν εξαιρετικά πολυανθεκτική φυματίωση, ανεξάρτητα από την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης στην οποία έχουν πρόσβαση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις περιπτώσεις ασθενών με συν-λοίμωξη από φυματίωση και HIV.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» τονίζουν ότι στις περισσότερες φτωχές χώρες το ιατρικό προσωπικό δεν έχει πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό. Ακόμα και στις περιοχές όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μέχρι και οχτώ εβδομάδες για να βγουν τα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση ασθενών που έχουν προσβληθεί και από HIV και έχουν ήδη νοσήσει, τέτοιου είδους καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο.

Η επιδημία εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης που ξέσπασε πέρσι στη Νότια Αφρική προκάλεσε διεθνή ανησυχία για το μέγεθος της κρίσης και την επείγουσα ανάγκη για εξεύρεση λύσεων. Τώρα, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την επίλυση της κρίσης.

Σε μία έρευνα που διεξήγαγαν στελέχη της Οργάνωσης για τη διαδικασία της έρευνας και ανάπτυξης για τη φυματίωση, ανακάλυψαν ότι κανένα από τα μόρια φαρμάκων που βρίσκονται σήμερα σε φάση ανάπτυξης δεν θα μπορέσει να μειώσει δραστικά τη διάρκεια της θεραπείας, που είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της ασθένειας.

Παρομοίως, τα διαγνωστικά εργαλεία που αναπτύσσονται δεν αναμένεται να είναι αρκετά εύχρηστα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φτωχές χώρες και δε θα μπορούν να εντοπίσουν την ασθένεια με αξιοπιστία. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στη χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη σχετικά με τη φυματίωση, καθώς κάθε χρόνο διατίθενται μόνο 206 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]