Μια νέα θανατηφόρος μορφή φυματίωσης που εξαπλώνεται στη Νότιο Αφρική φαίνεται ότι μπορεί να απειλήσει την Ευρώπη, τις Η.Π.Α και τον Καναδά, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός εξάπλωσης της, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.

Η νέα αυτή μορφή, ήδη έχει εμφανιστεί σε ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, καθώς και στον Καναδά. Από την ιδιαίτερα επικίνδυνη αυτή μορφή απειλείται κυρίως ο πληθυσμός της Αφρικής, ο οποίος βρίσκεται και υπό την απειλή του ιού του AIDS.To επικίνδυνο στέλεχος XDR- TB είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη φαρμακευτική αγωγή και έχει εμφανιστεί σε 35 χώρες.

Σε 16 από αυτές εμφανίστηκε φέτος. ‘Πρόκειται για την πιο επείγουσα κατάσταση που έχει εμφανιστεί στα 15 χρόνια που εργάζομαι στον Οργανισμό’ δήλωσε ο Mario Raviglioni, του Π.Ο.Υ, ενόψει του σημερινού εορτασμού. Παγκοσμίως, 2 δις.

άνθρωποι έχουν προσβληθεί από φυματίωση η οποία συνήθως ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο αν δεν ακολουθηθεί φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανό να αναπτυχθεί ανθεκτικό στέλεχος. Το 2005, 9 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από φυματίωση και από αυτούς πέθαναν 1,6 εκατομμύρια ,όπως και το 2004, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα μέτρα περιορισμού απέδωσαν.

Αν και ο αριθμός των νέων περιστατικών ακολουθεί πτωτική πορεία ιδιαίτερα στην Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία, υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ανθεκτικότητα της φυματίωσης στη φαρμακευτική αγωγή.

Η ασθένεια είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Ασία και την Αφρική όπου εμφανίζεται το 84% των περιπτώσεων.

Στη Νότιο Αφρική έχουν επιβεβαιωθεί 269 περιστατικά του στελέχους XDR-TB. Ποσοστό 85% των προσβεβλημένων αναμένεται να πεθάνει.

Το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί και στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία, όπως και στις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης .Στις ανεπτυγμένες χώρες η συχνότητα εμφάνισης του επικίνδυνου στελέχους έχει αυξηθεί στο 11 από 3%.

Καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία, είναι αναγκαία η πρόληψη και οι βελτίωση στις συνθήκες υγιεινής όσον αφορά και τον ιό του AIDS και την φυματίωση.

Το στέλεχος XDR-TB δεν είναι το μόνο που προβληματίζει καθώς υπάρχει και το ελαφρώς λιγότερο επικίνδυνο στέλεχος MDR-TB το οποίο έχει εμφανιστεί κυρίως σε χώρες της Αφρικής.

Το στέλεχος MDR-TB δεν ανταποκρίνεται στα δυο πιο διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης και οι ασθενείς αναγκάζονται να παίρνουν μέχρι 30 χάπια την ημέρα με επακόλουθο να εμφανίζονται παρενέργειες όπως εμετοί, διάρροιες και σοβαρή κατάθλιψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]