Η παρακολούθηση τηλεόρασης περισσότερο από δυο ώρες την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, διαβήτη 2 και καρδιοπάθειας, ανέφερε νέα επισκόπηση.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, ανέλυσε στοιχεία αρκετών μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις της παρακολούθησης τηλεόρασης στην υγεία.

Ο Dr. Frank Hu, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και ο Anders Grontved από το Πανεπιστήμιο Southern Denmark, εξέτασαν την παρακολούθηση τηλεόρασης 2 ώρες ημερησίως και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αύξανε κατά 1,20 φορές για διαβήτη 2, κατά 1,15 φορές για καρδιαγγειακή νόσο και κατά 1,13 φορές για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σε 100.000 ανθρώπους, η μείωση του χρόνου καθημερινής παρακολούθησης κατά 2 ώρες ενδεχομένως θα μπορούσε να εμποδίσει 176 νέα περιστατικά διαβήτη, 38 περιστατικά μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου και 104 πρόωρους θανάτους τον χρόνο, στις ΗΠΑ.

Όσοι ακολουθούν καθιστική ζωή δεν είναι σωματικά δραστήριοι όταν παρακολουθούν τηλεόραση και ο χρόνος παρακολούθησης συνδέεται με ανθυγιεινή διατροφή.

Οι έρευνες που περιελήφθησαν στην ανάλυση πραγματοποιήθηκαν σε συμμετέχοντες που δεν έπασχαν από χρόνια νόσο, αν και είναι πιθανό ορισμένοι να είχαν μη διαγνωσθείσα νόσο.

Οι Hu και Grontved σημειώνουν ότι είναι βιολογικά αληθοφανές ότι η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με νόσους και αρκετές έρευνες έχουν αναφέρει σχέση μεταξύ αυτής και βιολογικών παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία.

Παρομοίως, ο χρόνος καθιστικής ζωής, όπως στην εργασία ή στην οδήγηση συνδέονται επίσης με τον διαβήτη 2, την καρδιοπάθεια και τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

Οι ερευνητές καλούν σε περισσότερες έρευνες για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου από την παρατεταμένη καθημερινή χρήση συσκευών εικόνας και για να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση της διατροφής και της άσκησης.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα αστικά λύματα
Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση αλκοόλ οι Ευρωπαίοι
Οι φορετές συσκευές αγχώνουν ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή [μελέτη]