Ενώ τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στους ανθρώπους μέσης ηλικίας αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας αργότερα, η μείωση της χοληστερίνης μετά τη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα ενδέχεται επίσης να είναι σημάδι προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες, που θα εμφανιστούν στην τρίτη ηλικία.

Η Dr. Miia Kivipelto, του ‘Aging Research Center at the Karolonska Institute’ στη Στοκχόλμη και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις αλλαγές στο συνολικό επίπεδο χοληστερόλης, σε σχέση με τις γνωστικές λειτουργίες στην τρίτη ηλικία.

Στην έρευνα , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Neurology’ έλαβαν μέρος 2000 άνθρωποι που είχαν στοιχεία από μετρήσεις για τα επίπεδα χοληστερόλης τους ως μεσήλικες και οι οποίοι επανεξετάστηκαν 21 χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια ομάδα 70 ανθρώπων που εμφάνισαν ελαφρά διαταραχή των γνωστικών τους λειτουργιών, 48 που εμφάνισαν Αlzheimer και τους συνέκριναν με μια ομάδα 1.203 ανθρώπων που δεν παρουσίασαν προβλήματα.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα επίπεδα χοληστερόλης στους μεσήλικες αποτελούσαν παράγοντα κινδύνου για σοβαρότερη εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών στην τρίτη ηλικία. Τα στοιχεία παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην υγιή ομάδα, στην ομάδα με άνοια και σε αυτούς με ελαφρά εξασθένηση.

Παράλληλα, μια μικρή μείωση των τιμών της χοληστερόλης από τη μέση έως την τρίτη ηλικία ήταν σημαντικά συνδεδεμένη με τον κίνδυνο μεγαλύτερης εξασθένησης σε προχωρημένη ηλικία, όσον αφορά τις γνωστικές λειτουργίες.

Τα ευρήματα δεν παρουσίασαν μεταβολή όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση ή το γονίδιο ΑPOE-4 το οποίο προδιαθέτει σε εκδήλωση ασθένειας Alzheimer.

Η Dr. Kivipetto και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι η πτώση των τιμών της χοληστερόλης μετά τη μέση ηλικία ενδέχεται να αντικατοπτρίζει παθολογικές διεργασίες στον εγκέφαλο. Παρόλα αυτά η σχέση μεταξύ χοληστερόλης και άνοιας είναι αμφιλεγόμενη ενώ εν τω μεταξύ πιστεύουν ότι η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί κίνδυνο ακόμα και σε μεγάλη ηλικία και τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε καρδιαγγειακές ασθένειες είναι υπέρ του ελέγχου της χοληστερίνης στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Πηγές:
'Neurology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά