Άνθρωποι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στις πόλεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο δια βίου κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος και άλλες διαταραχές συμπεριφοράς λόγω της επίπτωσης που φαίνεται να έχει η ζωή στην πόλη σε δυο περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα και το στρες, αναφέρει νέα διεθνής έρευνα.

Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής όσων ζουν στις πόλεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι κάτοικοι αστικών περιοχών έχουν 21% αυξημένο κίνδυνο για αγχώδεις διαταραχές και 39% αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεση. Επίσης έχουν σχεδόν διπλάσια ποσοστά σχιζοφρένειας σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ζουν στις πόλεις, δήλωσε ο ερευνητής Jens Pruessner, του Douglas Mental Health University Institute, στο Μόντρεαλ.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του στη Γερμανία χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα υγιών εθελοντών, αστικών και αγροτικών περιοχών. Ανακάλυψαν ότι όσοι ζούσαν σε πόλεις είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση στο στρες στην αμυγδαλή, περιοχή του εγκεφάλου που ενέχεται στη ρύθμιση του συναισθήματος και της διάθεσης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το να μεγαλώσει κάποιος στην πόλη συνδέεται με τον προσαγωγίου φλοιό, που εμπλέκεται στη ρύθμιση της αρνητικής διάθεσης και του στρες.

Ο Pruessner δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου είναι ευαίσθητες στην εμπειρία της ζωής στην πόλη σε διαφορετικές περιόδους της ζωής ενός ανθρώπου. Τα αποτελέσματα συμβάλλουν στην κατανόηση του κινδύνου που εγκυμονεί το αστικό περιβάλλον για ψυχικές νόσους και την υγεία γενικότερα.

Ο Pruessner πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature.’

Πηγές:
‘Nature.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD