Το χαμηλό βάρος των βρεφών κατά τη γέννησή τους ενδέχεται να συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης στις κοπέλες κατά τη διάρκεια της εφηβείας, σύμφωνα με νέα μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι όσα μωρά θηλυκού γένους γεννιούνται με χαμηλότερο βάρος από 2,75 κιλά κινδυνεύουν από την πάθηση αυτή στην εφηβεία.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές που δημοσιεύουν την έρευνα στο ‘Archives of General Psychiatry’ συνιστούν στους γονείς και στους παιδιάτρους τους να προσέχουν την ψυχική κατάσταση των μωρών αυτών όταν φτάσουν στην εφηβεία.

Η Dr.Elizabeth J. Costello, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας, και η ομάδα της εξέτασε τη σχέση χαμηλού σωματικού βάρους των νεογνών και της κατάθλιψης σε 1420 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 9 έως 16 ετών.

Αν και μόνο 5,8% των κοριτσιών είχαν γεννηθεί με βάρος χαμηλότερο των 2,75 κιλών, ποσοστό 38% αυτών, είχε εμφανίσει τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στην ηλικία των 13 έως 16 ετών. Από τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί με κανονικό σωματικό βάρος, ποσοστό μόνο 8,4% είχε παρουσιάσει κατάθλιψη.

Η ερευνήτρια υπολογίζει ότι ποσοστό 18% των εφήβων κοριτσιών που εμφανίζουν κάποιο επεισόδιο κατάθλιψης, έχουν γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος.

Κατά μέσον όρο ποσοστό 23,5% των κοριτσιών ηλικίας 13 έως 16 ετών με χαμηλό σωματικό βάρος στη γέννηση, υπέφεραν από κατάθλιψη κάθε χρόνο, σε σύγκριση με ποσοστό 3,4% αυτών με κανονικό σωματικό βάρος.

Η σχέση χαμηλού σωματικού βάρους και κατάθλιψης δεν ίσχυε για τα αγόρια της έρευνας καθώς το ποσοστό όσων είχαν κατάθλιψη έφτανε στο 4,9% ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος που είχαν ως νεογνά.

Οι ερευνητές θεωρούν πως ενδέχεται η κατάθλιψη να υποβόσκει σε κορίτσια με που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος ως νεογνά και να εκδηλώνεται κάτω από στρεσογόνες συνθήκες, όπως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τη θέση αυτή υποστηρίζει και το εύρημα ότι τα κορίτσια που δεν βίωσαν στρεσογόνες καταστάσεις δεν παρουσίασαν κανένα επεισόδιο κατάθλιψης ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος που είχαν ως νεογνά.

Το ποσοστό των κοριτσιών που βίωσαν έστω και ένα στρεσογόνο γεγονός και παρουσίασαν ένα επεισόδιο κατάθλιψης έφθανε στο 20% σε σύγκριση με ποσοστό 4% των κοριτσιών με κανονικό σωματικό βάρος.

Μεγαλύτερη φάνηκε η διαφορά ανάμεσα στα κορίτσια, όταν είχαν βιώσει δυο στρεσογόνα συμβάντα. Από αυτά παρουσίασε κατάθλιψη το 68% των κοριτσιών με χαμηλό βάρος και το 20% των κοριτσιών με κανονικό βάρος.

Όπως έδειξε η έρευνα το χαμηλό σωματικό βάρος των νεογνών δε σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως αγχώδης διαταραχή και στα δυο φύλα.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία
Κορυφαίο διαγνωστικό κέντρο η Affidea Ελλάδος στα Healthcare Business Awards 2024