Από πρόωρο θάνατο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Η έρευνα εξέτασε στοιχεία 300 ηλικιωμένων που είχαν πρόσφατα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Ποσοστό 17% των ασθενών είχε κατάθλιψη που δεν είχε διαγνωστεί, ενώ ποσοστό 7% των ηλικιωμένων πέθανε δυο χρόνια μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο.

Η κατάθλιψη αποτελεί σχετικά ‘καινούργια’ διαταραχή ως προς τις επιλογές αντιμετώπισής της, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία της καθυστερεί ή εμποδίζεται λόγω δυσκολίας στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της από τους ηλικιωμένους , καθώς οι τελευταίοι ενδέχεται να παραπονιούνται για συμπτώματα τα οποία τελικά οφείλονται σε κατάθλιψη ενώ οι ίδιοι τα αποδίδουν σε άλλες ασθένειες.

Όπως έδειξε η έρευνα, σε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών που έπασχαν από κατάθλιψη, ποσοστό 43% των ηλικιωμένων που είχαν στο παρελθόν συμπτώματα αυτής της διαταραχής, επανεισήχθησαν σε νοσοκομείο ενδεχομένως για αντιμετώπιση άλλης αρρώστιας, πιθανότητα λόγω του ότι δεν αντιμετωπίστηκε η κατάθλιψή τους κατάλληλα.

Παράγοντες που συνέβαλαν στην παρουσία κατάθλιψης, στην επανεισαγωγή στο νοσοκομείο και στον πρόωρο θάνατο, ήταν οι φυσικές ασθένειες, η κατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας των ηλικιωμένων και η καθημερινή λειτουργικότητά τους στον κοινωνικό περίγυρο.

Ο καθηγητής Ken Wilson, του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ ,δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε πως η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη διαταραχή στους ηλικιωμένους που παρουσιάζουν άλλες ασθένειες και που έχουν νοσηλευτεί πρόσφατα σε νοσοκομεία στα οποία δεν ακολουθήθηκε αγωγή για την κατάθλιψη, η οποία μπορεί να παραμελήθηκε, με αποτέλεσμα τις αυξημένες πιθανότητες επανεισαγωγής και πρόωρου θανάτου.

Πηγές:
‘Journal of Geriatric Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]