Οι ασθενείς που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν περαιτέρω καρδιακά προβλήματα, αν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων ερευνητών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Δρ. Δημοσθένη Παναγιωτάκου, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και της ομάδας του, άτομα που νοσηλεύτηκαν μετά από καρδιακή προσβολή ή ασταθή στηθάγχη είχαν αυξημένες κατά 61% πιθανότητες να εμφανίσουν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο τις επόμενες 30 ημέρες, αν είχαν εκτεθεί στον καπνό άλλων ανθρώπων.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πρώτες τριάντα μέρες μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο είναι κρίσιμες, για υποτροπή, η μακρόχρονη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό ‘Heart’ παρακολουθήθηκαν 2.172 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί σε έξι νοσοκομεία μετά από καρδιακή προσβολή ή ασταθή στηθάγχη. Ποσοστό 46% είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, στον εργασιακό χώρο ή στο σπίτι.

Ποσοστό 8% όσων δεν είχαν εκτεθεί σε καπνό παρουσίασαν δεύτερο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο σε διάστημα ενός μηνός σε σχέση με ποσοστό 11% που ήταν παθητικοί καπνιστές.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, το παθητικό κάπνισμα αποτέλεσε στην έρευνα τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου (αυξημένο κατά 61%), για δεύτερη καρδιακή προσβολή ή ασταθή στηθάγχη, με διπλάσια τουλάχιστον επίπτωση σε όσους καπνίζουν οι ίδιοι, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η έκθεση σε καπνό στο χώρο της δουλειάς ήταν πιο επικίνδυνη σε σχέση με την έκθεση στο σπίτι, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο δεύτερου καρδιακού επεισοδίου.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ποσοστό 45% των περιπτώσεων με δεύτερο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, που παρουσιάστηκε στους παθητικούς καπνιστές, θα μπορούσε να αποδοθεί στην παθητική έκθεση στον καπνό.

Πηγές:
'Heart'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]